Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

MS hemma för alltid

Microsoft gör det möjligt för anställda att permanent arbeta hemifrån. Bolaget ska även täcka kostnaderna för hemmakontoret.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 12 oktober 2020 digit

Hemmajobb Microsoft

I dagsläget arbetar majoriteten av Microsofts anställda hemifrån. När pandemin är över och de amerikanska kontoren öppnar igen planerar man en hybrid arbetsplats som ska göra arbetslivet mer flexibelt.

Anställda ska få arbeta från distans fritt under mindre än 50 procent av arbetsveckan, och chefer kommer få mandat att godkänna permanent arbete hemifrån. För personer som alltid arbetar från distans kommer bolaget även att täcka kostnader för hemmakontor.

Däremot kommer inte alla roller på företaget att kunna arbeta från distans. Microsoft menar att tjänster som kräver tillgång till hårdvarulabb, datacenter och viss personlig utbildning lär kräva fysisk närvaro även framöver.

Att skapa möjligheter för permanent distansjobb är inte Microsoft ensamt om. Bland annat flyttar Facebook tiotusentals tjänster till hemmet, och Mark Zuckerberg menar att upp till hälften av alla anställda lär arbeta från distans inom fem till tio år. Även Twitters vd Jack Dorsey har meddelat att bolagets anställda får arbeta hemifrån för evigt om de vill.

Källa: The Verge

Senaste nytt

AI spårar alzheimer

26 oktober 2020

AI kan upptäcka alzheimer genom att analysera röstsvar kring vad som händer på en teckning. Modellen kan, sju år tidigare än en vanlig läkare och med 70 procents noggrannhet, förutse ifall en person kommer få sjukdomen.

Dejta via Facebook

26 oktober 2020

Nu kommer Facebooks dejtingtjänst till Europa, däribland Sverige. Enligt Facebook har redan 1,5 miljarder matchningar skapats i de 20 länder som har tillgång till tjänsten. 

2025 gör maskiner jobbet

22 oktober 2020

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Sensorer mäter luft

22 oktober 2020

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

AI utan transparens

22 oktober 2020

Trots att allt fler företag och organisationer tar fram etiska AI-riktlinjer så har transparensen i besluten minskat. Men tar man inte etikfrågan på allvar kan konsekvenserna bli stora, enligt en ny rapport från Capgemini.

Nynna till Google

21 oktober 2020

Det kan vara frustrerande att ha en melodi på hjärnan utan att komma på vilken sång den tillhör. Nu kan du nynna till Google för att få hjälp.