Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Helst digital post

Två av tre kommuner, närmare bestämt 188 stycken, skickar endast fysiska brev. Det trots att majoriteten av svenskarna helst vill få sina brev digitalt.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 21 december 2020 digit

Brev Postnord

– De flesta svenskar vill ha sin kommunpost digitalt. I den här takten kommer det dröja flera decennier innan de får det, säger Kivras vd Anna Bäck.

Det är endast möjligt för medborgarna i 92 av 290 kommuner att få digitala postutskick, visar en ny rapport från Kivra. Trots det har kommuner haft möjligheten att skicka digital post på ett säkert sätt sedan 2013, via den statliga infrastrukturen Mina meddelanden.

Av de ungefär 50 miljoner breven som Sveriges kommuner skickar årligen sänds mindre än en procent digitalt. Om alla brev skickas digitalt skulle det kunna leda till besparingar på omkring 250 miljoner kronor per år, och även vinster för miljön.

I rapporten presenterar Kivra även en opinionsundersökning. Den visar att sju av tio svenskar vill att kommuner, regioner och myndigheter ska skicka post digitalt i högre utsträckning än vad som är fallet idag.

– Digital myndighetspost är en viktig pusselbit i digitaliseringen av Sverige. Den ger stora samhällsvinster och är helt nödvändig om Sverige ska vara bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Så det är oroväckande att så få kommuner är anslutna och att utvecklingen går så sakta, säger Anna Bäck.

De främsta anledningarna till att medborgare vill ha mer digital post är:

  • Det är mer miljövänligt (77 procent)
  • Det är enklare/smidigare (57 procent)
  • Det ger bättre ordning och reda för mig som privatperson (44 procent)

Källa: Kivra

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.