Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Helst digital post

Brev Postnord

Två av tre kommuner, närmare bestämt 188 stycken, skickar endast fysiska brev. Det trots att majoriteten av svenskarna helst vill få sina brev digitalt.

– De flesta svenskar vill ha sin kommunpost digitalt. I den här takten kommer det dröja flera decennier innan de får det, säger Kivras vd Anna Bäck.

Det är endast möjligt för medborgarna i 92 av 290 kommuner att få digitala postutskick, visar en ny rapport från Kivra. Trots det har kommuner haft möjligheten att skicka digital post på ett säkert sätt sedan 2013, via den statliga infrastrukturen Mina meddelanden.

Av de ungefär 50 miljoner breven som Sveriges kommuner skickar årligen sänds mindre än en procent digitalt. Om alla brev skickas digitalt skulle det kunna leda till besparingar på omkring 250 miljoner kronor per år, och även vinster för miljön.

I rapporten presenterar Kivra även en opinionsundersökning. Den visar att sju av tio svenskar vill att kommuner, regioner och myndigheter ska skicka post digitalt i högre utsträckning än vad som är fallet idag.

– Digital myndighetspost är en viktig pusselbit i digitaliseringen av Sverige. Den ger stora samhällsvinster och är helt nödvändig om Sverige ska vara bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Så det är oroväckande att så få kommuner är anslutna och att utvecklingen går så sakta, säger Anna Bäck.

De främsta anledningarna till att medborgare vill ha mer digital post är:

  • Det är mer miljövänligt (77 procent)
  • Det är enklare/smidigare (57 procent)
  • Det ger bättre ordning och reda för mig som privatperson (44 procent)

Källa: Kivra

21 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Mostphotos

Senaste nytt

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.