Helst digital post

Brev Postnord

Två av tre kommuner, närmare bestämt 188 stycken, skickar endast fysiska brev. Det trots att majoriteten av svenskarna helst vill få sina brev digitalt.

– De flesta svenskar vill ha sin kommunpost digitalt. I den här takten kommer det dröja flera decennier innan de får det, säger Kivras vd Anna Bäck.

Det är endast möjligt för medborgarna i 92 av 290 kommuner att få digitala postutskick, visar en ny rapport från Kivra. Trots det har kommuner haft möjligheten att skicka digital post på ett säkert sätt sedan 2013, via den statliga infrastrukturen Mina meddelanden.

Av de ungefär 50 miljoner breven som Sveriges kommuner skickar årligen sänds mindre än en procent digitalt. Om alla brev skickas digitalt skulle det kunna leda till besparingar på omkring 250 miljoner kronor per år, och även vinster för miljön.

I rapporten presenterar Kivra även en opinionsundersökning. Den visar att sju av tio svenskar vill att kommuner, regioner och myndigheter ska skicka post digitalt i högre utsträckning än vad som är fallet idag.

– Digital myndighetspost är en viktig pusselbit i digitaliseringen av Sverige. Den ger stora samhällsvinster och är helt nödvändig om Sverige ska vara bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Så det är oroväckande att så få kommuner är anslutna och att utvecklingen går så sakta, säger Anna Bäck.

De främsta anledningarna till att medborgare vill ha mer digital post är:

  • Det är mer miljövänligt (77 procent)
  • Det är enklare/smidigare (57 procent)
  • Det ger bättre ordning och reda för mig som privatperson (44 procent)

Källa: Kivra

21 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng