Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facebooks sjuka AI

Enligt en rapport från aktivistorganisationen Avazaar är Facebook en riskfaktor i coronapandemin. Med  hjälp av Facebook kan miljontals inlägg med falsk eller felaktig hälsoinformation nå miljarder användare.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 24 augusti 2020 digit

Munskydd Handsprit Och Termometer Mot Ljusblå Bakgrund

– Facebooks algoritm är ett stort hot mot den globala folkhälsan. Mark Zuckerberg lovade att presentera tillförlitlig information under pandemin, men hans algoritm saboterar dessa ansträngningar genom att driva många av Facebooks 2,7 miljarder användare till nätverk som sprider felinformation om hälsa, säger Fadi Quran, kampanjansvarig på aktivistorganisation Avaaz.  

Enligt en rapport från Avazaar har Facebooks användare tagit del av felaktig hälsoinformation 3,8 miljarder gånger under året som gick. Något som peakade under den mest intensiva covid-19-krisen. Det är forskare som analyserat Facebook-konton från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien.

Fel når fler

Enligt forskarna har de tio ledande webbplatserna som sprider felaktig hälsoinformation nästan fyra gånger så många visningar på Facebook som information från officiella webbplatser, till exempel Världshälsoorganisationen.

En betydande mängd felinformation delades från offentliga sidor, där 42 av dem följdes av mer än 28 miljoner människor.

Miljoner raderade inlägg

Facebook tillbakavisar anklagelserna och säger att företaget delar Avaazs vision om korrekt hälsoinformation.

– Tack vare vårt globala nätverk av faktakontroller kunde vi under april till juni sätta varningsmärkning på 98 miljoner inlägg med felaktig covid-19-information. Sju miljoner inlägg som kan leda till stor skada togs bort helt, skriver Facebook i ett uttalande.

Trots dessa ansträngningar visar Avaazs rapport att 16 procent av den felaktiga informationen om hälsa som Facebook identifierat också märks med en varningsetikett.

Källa: BBC News

Senaste nytt

Robotens ögon

24 september 2020

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Bättre sving med AI

24 september 2020

En AI-baserade app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Bäst på stadsnät

23 september 2020

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Twitter väljer vita

23 september 2020

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.

Dödsorsak ransomware

22 september 2020

På grund av en ransomware-attack kunde en tysk ambulans inte åka till närmsta sjukhus. Färden tog en timme extra, vilket ledde till att en patient omkom.

Osund gaming

22 september 2020

Dataspelsberoende är ett nytt diagnostiserbart beroende. Ett forskningsprojekt på Luleå universitet ska nu öka den vetenskapliga förståelsen för diagnosen.