Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facebooks sjuka AI

Enligt en rapport från aktivistorganisationen Avazaar är Facebook en riskfaktor i coronapandemin. Med  hjälp av Facebook kan miljontals inlägg med falsk eller felaktig hälsoinformation nå miljarder användare.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 24 augusti 2020 digit

Munskydd Handsprit Och Termometer Mot Ljusblå Bakgrund

– Facebooks algoritm är ett stort hot mot den globala folkhälsan. Mark Zuckerberg lovade att presentera tillförlitlig information under pandemin, men hans algoritm saboterar dessa ansträngningar genom att driva många av Facebooks 2,7 miljarder användare till nätverk som sprider felinformation om hälsa, säger Fadi Quran, kampanjansvarig på aktivistorganisation Avaaz.  

Enligt en rapport från Avazaar har Facebooks användare tagit del av felaktig hälsoinformation 3,8 miljarder gånger under året som gick. Något som peakade under den mest intensiva covid-19-krisen. Det är forskare som analyserat Facebook-konton från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien.

Fel når fler

Enligt forskarna har de tio ledande webbplatserna som sprider felaktig hälsoinformation nästan fyra gånger så många visningar på Facebook som information från officiella webbplatser, till exempel Världshälsoorganisationen.

En betydande mängd felinformation delades från offentliga sidor, där 42 av dem följdes av mer än 28 miljoner människor.

Miljoner raderade inlägg

Facebook tillbakavisar anklagelserna och säger att företaget delar Avaazs vision om korrekt hälsoinformation.

– Tack vare vårt globala nätverk av faktakontroller kunde vi under april till juni sätta varningsmärkning på 98 miljoner inlägg med felaktig covid-19-information. Sju miljoner inlägg som kan leda till stor skada togs bort helt, skriver Facebook i ett uttalande.

Trots dessa ansträngningar visar Avaazs rapport att 16 procent av den felaktiga informationen om hälsa som Facebook identifierat också märks med en varningsetikett.

Källa: BBC News

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.