Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facebooks sjuka AI

Munskydd Handsprit Och Termometer Mot Ljusblå Bakgrund

Enligt en rapport från aktivistorganisationen Avazaar är Facebook en riskfaktor i coronapandemin. Med  hjälp av Facebook kan miljontals inlägg med falsk eller felaktig hälsoinformation nå miljarder användare.

– Facebooks algoritm är ett stort hot mot den globala folkhälsan. Mark Zuckerberg lovade att presentera tillförlitlig information under pandemin, men hans algoritm saboterar dessa ansträngningar genom att driva många av Facebooks 2,7 miljarder användare till nätverk som sprider felinformation om hälsa, säger Fadi Quran, kampanjansvarig på aktivistorganisation Avaaz.  

Enligt en rapport från Avazaar har Facebooks användare tagit del av felaktig hälsoinformation 3,8 miljarder gånger under året som gick. Något som peakade under den mest intensiva covid-19-krisen. Det är forskare som analyserat Facebook-konton från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien.

Fel når fler

Enligt forskarna har de tio ledande webbplatserna som sprider felaktig hälsoinformation nästan fyra gånger så många visningar på Facebook som information från officiella webbplatser, till exempel Världshälsoorganisationen.

En betydande mängd felinformation delades från offentliga sidor, där 42 av dem följdes av mer än 28 miljoner människor.

Miljoner raderade inlägg

Facebook tillbakavisar anklagelserna och säger att företaget delar Avaazs vision om korrekt hälsoinformation.

– Tack vare vårt globala nätverk av faktakontroller kunde vi under april till juni sätta varningsmärkning på 98 miljoner inlägg med felaktig covid-19-information. Sju miljoner inlägg som kan leda till stor skada togs bort helt, skriver Facebook i ett uttalande.

Trots dessa ansträngningar visar Avaazs rapport att 16 procent av den felaktiga informationen om hälsa som Facebook identifierat också märks med en varningsetikett.

Källa: BBC News

24 augusti 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock

Senaste nytt

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.