Facebooks nya ögon

Helle Thorning Schmidt

Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Nu ska Facebooks policy för olämpligt innehåll granskas av ett råd, där bland andra Danmarks tidigare statsminister ingår. Bland de sex utvalda inläggen, som har ratats av Facebook, finns bilder på bröst i ett inlägg om bröstcancer.  

– Facebook måste följa vårt beslut,vilket betyder att om de har tagit ner posten måste de lägga upp den igen. Men de måste också använda vårt beslut som en riktlinje för liknande fall, säger rådsmedlemmen och Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt.

20 000 förslag

Rådet, Facebook Oversight Board, består av journalister och jurister från hela världen och bildades i maj 2020 på ett initiativ av Facebook. Sedan oktober har det skickats in över 20 000 förslag på poster som plockats ned från Facebook och Instagram och som användare tycker att rådet ska se över.

Rådet har nu valt sex inlägg som de ska se över. Det är till exempel inlägg på Instagram med åtta bilder med kvinnobröst med text om bröstcancer. Ett annat är en skärmdump från Twitter som publicerats på Facebook, där Malaysias förre premiärminister Mahathir Mohamad twittrat att muslimer har rätt att vara arga och döda miljoner av fransmän för de massakrer muslimer har blivit utsatta för.

90 dagar

Enligt Helle Thorning-Schmidt är de sex utvalda inläggen från olika delar av världen och de lyfter frågor som berör Facebooks policy om nakenhet, hatiska uttalanden och hets mot folkgrupp, farliga organisationer och våld.

Inget datum är spikat för när rådet ska vara klara med sina åsikter, men Facebook har förväntar sig att det inte tar mer än 90 dagar.  

Källa: BBC

3 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Wikimedia Commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng