Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

En miljard har 5G

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 10 december 2020 digit

5G Folk Påstan

Enligt Ericssons Mobility Report kommer en miljard människor, runt 15 procent av världens befolkning, att ha tillgång till 5G-täckning vid årsskiftet. Det är en mycket snabbare utrullning än väntat. Förra året trodde Ericsson att runt 5 procent skulle ha tillgång till 5G i slutet av 2020.

I rapporten står även att det kommer finnas 220 miljoner aktiva 5G-abonnemang vid årsskiftet, där 170 miljoner av dem lär tillhöra personer i Kina.

Ericsson menar även att det år 2026 kommer att finnas 3,5 miljarder aktiva 5G-abonnemang globalt. Vid den tidpunkten väntas 68 procent av alla mobilabonnemang i Europa vara 5G-abonnemang, i USA lär siffran ligga på 80 procent. 

I Ericssons Mobility Report har man även räknat på hur mycket vi mobildata vi använder. Under Q3 2020 ökade trafiken med 10 procent gentemot det andra kvartalet, vilket är en mindre ökning än vad som varit fallet tidigare år. Anledningen spås vara restriktioner på grund av covid-19, och att många därmed sitter på wifi-nät hemma. 

Källa: Ericsson

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.