Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

En miljard har 5G

5G Folk Påstan

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport. 

Enligt Ericssons Mobility Report kommer en miljard människor, runt 15 procent av världens befolkning, att ha tillgång till 5G-täckning vid årsskiftet. Det är en mycket snabbare utrullning än väntat. Förra året trodde Ericsson att runt 5 procent skulle ha tillgång till 5G i slutet av 2020.

I rapporten står även att det kommer finnas 220 miljoner aktiva 5G-abonnemang vid årsskiftet, där 170 miljoner av dem lär tillhöra personer i Kina.

Ericsson menar även att det år 2026 kommer att finnas 3,5 miljarder aktiva 5G-abonnemang globalt. Vid den tidpunkten väntas 68 procent av alla mobilabonnemang i Europa vara 5G-abonnemang, i USA lär siffran ligga på 80 procent. 

I Ericssons Mobility Report har man även räknat på hur mycket vi mobildata vi använder. Under Q3 2020 ökade trafiken med 10 procent gentemot det andra kvartalet, vilket är en mindre ökning än vad som varit fallet tidigare år. Anledningen spås vara restriktioner på grund av covid-19, och att många därmed sitter på wifi-nät hemma. 

Källa: Ericsson

10 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.