Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Huaweis förbud hävs

Sverige Kina Flaggor

Huawei ska få delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Det slår förvaltningsrätten i Stockholm fast. Nu meddelar PTS att den planerade auktionen, som skulle ha startat den 10 november, skjuts upp. 

– Förvaltningsrätten har kommit fram till att Huawei har rätt att överklaga Post- och telestyrelsens beslut. Beslutet om inhibition innebär att de villkor som avser bland annat användning av produkter från Huawei tills vidare inte gäller under förvaltningsrättens fortsatta prövning av målet, säger Johan Lundmark, chefsrådman på förvaltningsrätten i Stockholm.

För några veckor sedan meddelade Post- och telestyrelsen, PTS, att myndigheten stoppar produkter från Huawei i svenska 5G-nät. Grunden till beslutet var Säpos och Försvarsmaktens bedömning att det kinesiska bolaget utgjorde en säkerhetsrisk.

Förvaltningsrätten i Stockholm menar nu att Huawei har rätt att överklaga beslutet. Rättens beslut är en så kallad inhibering, vilket innebär att PTS tidigare beslut inte gäller förrän förvaltningsrätten definitivt har avgjort frågan.

Nu kan Post- och telestyrelsen överklaga inhiberingen till kammarrätten, eller invänta rättens beslut och då överklaga det.

– Vi måste analysera det här innan vi kan ge någon ytterligare kommentar, säger Petter Öhrn, pressansvarig vid PTS.

Den 10 november skulle den planerade 5G-auktionen äga rum, men PTS har meddelat att auktionen skjuts upp. 

Bolagen som sedan tidigare är godkända att delta i auktionerna för tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden i Sverige är Hi3G Access som ägs av Tre, Net4Mobility som är ett samarbete mellan Tele2 och Telenor, samt bolagen Telia och Teracom.

Källa: PTS, förvaltningsrätten i Stockholm, SVT

10 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

El för Volvo 2030

2 mars 2021

Om mindre än ett decennium ska alla Volvo Cars bilar vara helt eldrivna. Samtidigt kommer försäljningen nästan uteslutande ske online.  

Digitala nationella prov försenas

2 mars 2021

Plattformen som de digitala nationella proven ska ligga på uppfyller inte de juridiska kraven för skydd av personuppgifter. Nu skjuts därför både proven och testverksamheten upp.

MS anpassar moln

1 mars 2021

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Digital brottskarta

1 mars 2021

Region Stockholm lanserar en karta över anmälda brott. Syftet är att ge polis och övriga i samhället bättre koll och att skadegörelse, droger och inbrott ska minska.