Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Huaweis förbud hävs

Sverige Kina Flaggor

Huawei ska få delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Det slår förvaltningsrätten i Stockholm fast. Nu meddelar PTS att den planerade auktionen, som skulle ha startat den 10 november, skjuts upp. 

– Förvaltningsrätten har kommit fram till att Huawei har rätt att överklaga Post- och telestyrelsens beslut. Beslutet om inhibition innebär att de villkor som avser bland annat användning av produkter från Huawei tills vidare inte gäller under förvaltningsrättens fortsatta prövning av målet, säger Johan Lundmark, chefsrådman på förvaltningsrätten i Stockholm.

För några veckor sedan meddelade Post- och telestyrelsen, PTS, att myndigheten stoppar produkter från Huawei i svenska 5G-nät. Grunden till beslutet var Säpos och Försvarsmaktens bedömning att det kinesiska bolaget utgjorde en säkerhetsrisk.

Förvaltningsrätten i Stockholm menar nu att Huawei har rätt att överklaga beslutet. Rättens beslut är en så kallad inhibering, vilket innebär att PTS tidigare beslut inte gäller förrän förvaltningsrätten definitivt har avgjort frågan.

Nu kan Post- och telestyrelsen överklaga inhiberingen till kammarrätten, eller invänta rättens beslut och då överklaga det.

– Vi måste analysera det här innan vi kan ge någon ytterligare kommentar, säger Petter Öhrn, pressansvarig vid PTS.

Den 10 november skulle den planerade 5G-auktionen äga rum, men PTS har meddelat att auktionen skjuts upp. 

Bolagen som sedan tidigare är godkända att delta i auktionerna för tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden i Sverige är Hi3G Access som ägs av Tre, Net4Mobility som är ett samarbete mellan Tele2 och Telenor, samt bolagen Telia och Teracom.

Källa: PTS, förvaltningsrätten i Stockholm, SVT

10 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Digit Hub stödjer automation i Skåne

17 maj 2021

Flödesdata i Landskrona och automatiserade processer för möbeltillverkningsföretaget Vilax. Det är två digitaliseringsprojekt som nu får stöd av initiativet Digit Hub. Beslut om stöd till nya projekt fattas under hösten 2021 och verksamheter kan redan nu anmäla sitt intresse.

Teams lär elever att läsa

17 maj 2021

Microsofts nya verktyg Reading Progress ska hjälpa skolelever att förbättra sina läsfärdigheter. Elever spelar in sig själva när de läser och läraren kan bland annat bedöma noggrannhet, uttal och antal ord per minut.

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.