Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Huaweis förbud hävs

Huawei ska få delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Det slår förvaltningsrätten i Stockholm fast. Nu meddelar PTS att den planerade auktionen, som skulle ha startat den 10 november, skjuts upp. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 10 november 2020 digit

Sverige Kina Flaggor

– Förvaltningsrätten har kommit fram till att Huawei har rätt att överklaga Post- och telestyrelsens beslut. Beslutet om inhibition innebär att de villkor som avser bland annat användning av produkter från Huawei tills vidare inte gäller under förvaltningsrättens fortsatta prövning av målet, säger Johan Lundmark, chefsrådman på förvaltningsrätten i Stockholm.

För några veckor sedan meddelade Post- och telestyrelsen, PTS, att myndigheten stoppar produkter från Huawei i svenska 5G-nät. Grunden till beslutet var Säpos och Försvarsmaktens bedömning att det kinesiska bolaget utgjorde en säkerhetsrisk.

Förvaltningsrätten i Stockholm menar nu att Huawei har rätt att överklaga beslutet. Rättens beslut är en så kallad inhibering, vilket innebär att PTS tidigare beslut inte gäller förrän förvaltningsrätten definitivt har avgjort frågan.

Nu kan Post- och telestyrelsen överklaga inhiberingen till kammarrätten, eller invänta rättens beslut och då överklaga det.

– Vi måste analysera det här innan vi kan ge någon ytterligare kommentar, säger Petter Öhrn, pressansvarig vid PTS.

Den 10 november skulle den planerade 5G-auktionen äga rum, men PTS har meddelat att auktionen skjuts upp. 

Bolagen som sedan tidigare är godkända att delta i auktionerna för tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden i Sverige är Hi3G Access som ägs av Tre, Net4Mobility som är ett samarbete mellan Tele2 och Telenor, samt bolagen Telia och Teracom.

Källa: PTS, förvaltningsrätten i Stockholm, SVT

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.