En miljard har 5G

5G Folk Påstan

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport. 

Enligt Ericssons Mobility Report kommer en miljard människor, runt 15 procent av världens befolkning, att ha tillgång till 5G-täckning vid årsskiftet. Det är en mycket snabbare utrullning än väntat. Förra året trodde Ericsson att runt 5 procent skulle ha tillgång till 5G i slutet av 2020.

I rapporten står även att det kommer finnas 220 miljoner aktiva 5G-abonnemang vid årsskiftet, där 170 miljoner av dem lär tillhöra personer i Kina.

Ericsson menar även att det år 2026 kommer att finnas 3,5 miljarder aktiva 5G-abonnemang globalt. Vid den tidpunkten väntas 68 procent av alla mobilabonnemang i Europa vara 5G-abonnemang, i USA lär siffran ligga på 80 procent. 

I Ericssons Mobility Report har man även räknat på hur mycket vi mobildata vi använder. Under Q3 2020 ökade trafiken med 10 procent gentemot det andra kvartalet, vilket är en mindre ökning än vad som varit fallet tidigare år. Anledningen spås vara restriktioner på grund av covid-19, och att många därmed sitter på wifi-nät hemma. 

Källa: Ericsson

10 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng