Digital EU-snabbväg

Flygbild Över Autobahn

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

Syftet med den nya sidan är att på ett ställe samla information på engelska om nationella regler och rättigheter bland alla EU-länder och göra dessa mer tillgängligt för medborgare och företag, om till exempel vilka förutsättningar som finns för att starta och driva företag.

Digg samordnar

Ett 60-tal svenska myndigheter är anslutna till portalen youreurope.eu, där DIGG har fungerat som samordnade. Portalen går med lanseringen in i sin första etapp. I etapp två, december 2022, ska alla kommuner och regioner bidra med information till sajten, och i sista etappen ett år senare ska också tjänster finnas tillgängliga som gör det möjligt att genomföra digitala ärenden över gränserna.

Bakgrunden till sajten är EU-förordningen Single Digital Gateway, SDG, som går ut på att det ska finnas en gemensam digital ingång för alla medborgare i EU-unionen för ett öppnare Europa.

Källa: Digg

15 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng