Data mot utrotning
Ett nytt program, baserat på offentligt tillgänglig data, ska kunna förutsäga utrotningar av djur. Det menar en forskargrupp vid Göteborgs universitet.
– Vi är mitt i en massutrotning och för att kunna minska skadorna är det avgörande att kunna förutspå när, var och vilka arter som kommer att utrotas. Vårt program kan också användas för att simulera effekterna av specifika bevarandestrategier, och resultaten är hoppfulla. Vi kan göra en enormt positiv inverkan om vi agerar nu, säger Tobias Andermann, doktorand vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet och en del av forskargruppen.
Forskargruppen vid Göteborgs universitet hoppas att biologer ska använda sig av ny teknik och kraftiga datamängder. Tobias Andermann redovisar i sin doktorsavhandling ett antal nya program, varav ett är designat för att förutspå blivande artutrotningar.
– Det är fantastiskt hur mycket fri tillgänglig data som lagras i onlinedatabaser, vilkas potential vi bara precis har börjat kunna utnyttja. Det kan gälla data om var arter har observerats, och information om hur utrotningshotad en art är. All denna information kan användas i våra evolutionära modeller för att förutsäga den mest troliga framtiden för en viss art, säger Tobias Andermann.
Tobias Andermann presenterar även ett program som ska hjälpa evolutionära biologer att analysera enorma datamängder som produceras med ny DNA-sekveneringsteknik.
– Mängden data du får från moderna DNA-sekvenseringsmaskiner är helt enkelt överväldigande. Vi pratar om miljarder DNA-nukleotider som dessa maskiner kan producera för ett enda prov, alla spridda över miljoner korta sekvenser. Forskare måste sedan sätta ihop detta gigantiska pussel för att kunna arbeta med dessa data. Det är precis där vårt nya program kommer in, säger Tobias Andermann.
Källa: Göteborgs universitet
Läs mer om ämnet: