Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Data mot halka

Trafikverket använder anonymiserad fordonsdata från vanliga bilar som är ute och åker. På så vis samlar man in hela 200 miljoner mätpunkter istället för 300 stycken, vilket var siffran myndigheten fick in tidigare.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 19 oktober 2020 digit

Trafikverket Halka 960640

– Tack vare stora mängder data får Trafikverket ny kunskap som gör det enklare att bedöma om kraven i underhållskontrakten är optimerade ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Christian Eriksson, enhetschef vägunderhåll på Trafikverket. 

Vi börjar närma oss tiden på året då det är svårt att veta när och var det är halt. För Trafikverket innebär det stora utmaningar i att hålla vägarna framkomliga utan att ploga och salta i onödan.

För att underlätta arbetet samlar myndigheten in anonymiserad fordonsdata från vanliga bilars säkerhetssystem. På så sätt kan Trafikverket se exakt var och när det är halt, vilket gör att man inte behöver sätta in åtgärder på en hel vägsträcka. Det nya tillvägagångssättet är även bra för miljön då man kan optimera resurserna på ett smartare sätt.

Sverige är världsledande

Under 2019 samlade Trafikverket in 200 miljoner mätpunkter i sju pilotområden i Mälardalen och Västsverige. De geografiskt utspridda bilarna bidrar till en mer heltäckande bild av väglaget, menar Trafikverket.

– Det här är ett mycket lyckat projekt och Sverige är världsledande. Tekniken har börjat spridas runt om i världen och många använder vårt projekt som referens, säger Christian Eriksson. 

Under kommande vinter ska Trafikverket få in data från alla Volvo-bilar som tillhandahåller tekniken, och fler fordonsaktörer är på väg. Trafikverket utökar även projektet med nya parametrar och med data från Luleå-regionen för att se till att alla former av vinterväglag testas.

Källa: Trafikverket

Senaste nytt

GDPR-böter i vården

4 december 2020

Datainspektionen har upptäckt brister i hur åtta vårdgivare styr och begränsar personalens åtkomst till huvudjournalsystemen. I sju av de åtta fallen kommer det leda till sanktionsavgifter på upp till 30 miljoner kronor.

Facebooks nya ögon

3 december 2020

Nu ska Facebooks policy för olämpligt innehåll granskas av ett råd, där bland andra Danmarks tidigare statsminister ingår. Bland de sex utvalda inläggen, som har ratats av Facebook, finns bilder på bröst i ett inlägg om bröstcancer.  

Amazons framtid

3 december 2020

Om fyra år kan Amazon vara störst i Sverige och Norden. Det spår konsultfirman Boston Consulting Group.

Teams mot dåligt nät

2 december 2020

Snart kommer du att få meddelande som köas och videomöten med sämre bildkvalitet. Det är två lösningar som kommer under 2021 för att underlätta för den med dåligt internet.

App hittar solen

2 december 2020

Nu blir det lätt att hitta uteserveringen eller parken med extra många soltimmar. En ny app visar om platser ligger i skugga eller har solljus när solen står i olika lägen. 

Oklar visselblåsning

1 december 2020

Trots lagkrav har många bolag och kommuner ännu inte förberett funktioner för visselblåsning. Den nya lagen träder i kraft om ett år och enligt en ny undersökning vill drygt hälften av de tillfrågade att anmälningar inte hanteras av arbetsgivaren utan av en tredje part, till exempel en advokatbyrå.