Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Böter för bevakning

Lagenhet 960640

Datainspektionen utfärdar en sanktionsavgift på 300 000 kronor mot ett bostadsbolag. Anledningen är att bolaget haft olaglig kamerabevakning i ett flerbostadshus.

I huset fanns en bevakningskamera riktad rakt mot den klagandes ytterdörr.

– Kameran har varit monterad på fastighetens första våningsplan vilket innebär att alla boende i huset blivit föremål för bevakning på väg till och från sin bostad. Det gäller särskilt för klaganden och boenden i lägenheten intill klaganden, eftersom deras lägenhetsdörrar så tydligt ingår i kamerans upptagningsområde. Även om bolaget haft ett betydande bevakningsintresse, så väger de boendes rätt att inte bli övervakade tyngre, säger Gustav Linder, jurist på Datainspektionens kameragrupp.

Bolaget ifråga menar att kamerans syfte var att lösa de ordningsstörningar som under en lång tid har pågått i trapphuset.

Datainspektionens granskning visar att det i kamerans upptagningsområde syns två lägenhetsdörrar tydligt i bild. Den ena tillhör klaganden och den andra hör till en boende som varit utsatt för trakasserier.

I sitt beslut konstaterar myndigheten att det handlat om olaglig kamerabevakning av privatpersoner i hemmiljö och att övervakningen av de boendes ytterdörrar är extra integritetskänslig. Därför erhåller bostadsbolaget en sanktionsavgift på 300 000 kronor.

Bostadsbolaget har även slutat med kamerabevakningen i huset.

Källa: Datainspektionen

16 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.