Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Böter för bevakning

Datainspektionen utfärdar en sanktionsavgift på 300 000 kronor mot ett bostadsbolag. Anledningen är att bolaget haft olaglig kamerabevakning i ett flerbostadshus.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 16 december 2020 säkerhet

Lagenhet 960640

I huset fanns en bevakningskamera riktad rakt mot den klagandes ytterdörr.

– Kameran har varit monterad på fastighetens första våningsplan vilket innebär att alla boende i huset blivit föremål för bevakning på väg till och från sin bostad. Det gäller särskilt för klaganden och boenden i lägenheten intill klaganden, eftersom deras lägenhetsdörrar så tydligt ingår i kamerans upptagningsområde. Även om bolaget haft ett betydande bevakningsintresse, så väger de boendes rätt att inte bli övervakade tyngre, säger Gustav Linder, jurist på Datainspektionens kameragrupp.

Bolaget ifråga menar att kamerans syfte var att lösa de ordningsstörningar som under en lång tid har pågått i trapphuset.

Datainspektionens granskning visar att det i kamerans upptagningsområde syns två lägenhetsdörrar tydligt i bild. Den ena tillhör klaganden och den andra hör till en boende som varit utsatt för trakasserier.

I sitt beslut konstaterar myndigheten att det handlat om olaglig kamerabevakning av privatpersoner i hemmiljö och att övervakningen av de boendes ytterdörrar är extra integritetskänslig. Därför erhåller bostadsbolaget en sanktionsavgift på 300 000 kronor.

Bostadsbolaget har även slutat med kamerabevakningen i huset.

Källa: Datainspektionen

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.