Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Stort gdpr-missnöje

Folk Pa Stan 960640

Datainspektionen tar årligen emot 3 000 klagomål om hantering av personuppgifter, vilket är en kraftig ökning. Av klagomålen avser 25 procent brister i medborgarnas rättigheter, till exempel att få registerutdrag och att personuppgifter raderas.

– Ökningen tyder på att medborgarnas medvetenhet om och förväntan på att personuppgifter ska hanteras på ett korrekt sätt har ökat, säger Christina Torell, analytiker på Datainspektionen.

Sedan gdpr infördes i maj 2018 har i snitt 3 000 klagomål per år kommit in rörande personuppgiftshantering. Innan förordningen började gälla var antalet 500. Datainspektionen har nu publicerat en rapport baserat på 250 slumpmässigt utvalda klagomål som myndigheten tagit emot mellan maj 2019 och maj 2020.

En fjärdedel avser medborgarrättigheter som gdpr ger, där det vanligaste klagomålet rör rätten till radering. Det handlar ofta om att personuppgifter inte raderats, trots att det begärts. Näst vanligast är rätten till registerutdrag, där ett vanligt klagomål är att man begärt skriftlig information om vilka personuppgifter som en verksamhet hanterar, men att man inte tagit emot något sådant. 

– Det här är viktiga rättigheter som syftar till att ge medborgarna större kontroll över hur deras personuppgifter hanteras. Mängden klagomål indikerar att företag och andra organisationer måste bli bättre på att leva upp till dessa rättigheter.

Okrypterade mejl

Över 10 procent av klagomålen handlar om att medborgare känner en bristande säkerhet i hanteringen av personuppgifter, exempelvis att känsliga personuppgifter mejlas okrypterat.

– Det är viktigt att informera alla medarbetare i organisationen om verksamhetens regler och rutiner för hur personuppgifter ska hanteras och att se till att rutinerna hålls levande, säger Christina Torell. 

Rapporten är en del av en rapportserie från Datainspektionen, som syftar till att beskriva mönster och iakttagelser från inflödet till myndigheten. Tanken är att det kan ge ett underlag till både privata och offentliga verksamheter i hur de kan utveckla sitt dataskyddsarbete.

Mer siffror från rapporten

  • En fjärdedel av klagomålen riktas mot personsöktjänster, det vill säga hemsidor med utgivningsbevis. Då sajterna innehar utgivningsbevis har de även grundlagsskydd och är undantagna från reglerna i GDPR. Men medborgare upplever sajternas publiceringar av personuppgifter och levnadsförhållanden som kränkande.
  • Ungefär 70 procent av klagomålen riktar sig mot privat sektor. Förutom personsöksajter riktas dem även mot företag inom detaljhandeln, tjänstesektorn, onlinetjänster, sociala medier samt bank-, finans-, och försäkringsverksamhet.

 Källa: Datainspektionen

20 oktober 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Trump startar egen plattform

5 maj 2021

När Donald Trump kastades ut från Twitter och Facebook sades det att han skulle komma tillbaka med en egen sociala mediekanal. Nu lanseras From the Desk of Donald J Trump. I samma veva har Facebook beslutat att ex-presidenten inte får tillbaka sitt konto på plattformen.

Fertilitetsappar följer inte GDPR

5 maj 2021

Graviditetsappar delar information om kvinnornas hälsa och sexliv utan deras medgivande och nu efterlyser forskare från bland annat Umeå universitet en bättre hantering av datan i enlighet med GDPR.

Hemleverans av drönare hyllas

4 maj 2021

För första gången får drönare beröm när privatpersoner svarar på frågor om hur de upplever att leveransen har fungerat när varorna kommer hem till dem med hjälp av en drönare. Det visar en undersökning från USA.

Robot städar huvudstadens gator

4 maj 2021

Roboten Free städar gatorna i Helsingfors under kvällar och nätter. Free ingår i ett pilotprojekt och rör sig i upp till sex kilometer i timmen, och säkerheten ska vara god ska varken kunna köra in i gående eller andra mötande föremål. 

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Facebook ber om IOS-spårning

3 maj 2021

Facebook ber Iphone-användare att aktivera spårning, bland annat för att det sociala mediet ska kunna fortsätta vara gratis. Uppmaningen kommer som en följd av IOS 14.5-uppdateringen där Apple gjorde det svårare för appar att spåra sina användare.