Böter för bevakning

Lagenhet 960640

Datainspektionen utfärdar en sanktionsavgift på 300 000 kronor mot ett bostadsbolag. Anledningen är att bolaget haft olaglig kamerabevakning i ett flerbostadshus.

I huset fanns en bevakningskamera riktad rakt mot den klagandes ytterdörr.

– Kameran har varit monterad på fastighetens första våningsplan vilket innebär att alla boende i huset blivit föremål för bevakning på väg till och från sin bostad. Det gäller särskilt för klaganden och boenden i lägenheten intill klaganden, eftersom deras lägenhetsdörrar så tydligt ingår i kamerans upptagningsområde. Även om bolaget haft ett betydande bevakningsintresse, så väger de boendes rätt att inte bli övervakade tyngre, säger Gustav Linder, jurist på Datainspektionens kameragrupp.

Bolaget ifråga menar att kamerans syfte var att lösa de ordningsstörningar som under en lång tid har pågått i trapphuset.

Datainspektionens granskning visar att det i kamerans upptagningsområde syns två lägenhetsdörrar tydligt i bild. Den ena tillhör klaganden och den andra hör till en boende som varit utsatt för trakasserier.

I sitt beslut konstaterar myndigheten att det handlat om olaglig kamerabevakning av privatpersoner i hemmiljö och att övervakningen av de boendes ytterdörrar är extra integritetskänslig. Därför erhåller bostadsbolaget en sanktionsavgift på 300 000 kronor.

Bostadsbolaget har även slutat med kamerabevakningen i huset.

Källa: Datainspektionen

16 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng