Wifi 6 på riktigt

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

– 5G och wifi 6 är kompletterande teknologier. De delar många tekniska innovationer och båda erbjuder hög anslutningshastighet och korta fördröjningar. Dessutom kan båda lösningarna leverera samma typer av IP-baserade tjänster, säger Peter Jerhamre, teknisk lösningsarkitekt, Cisco Sverige.

Skanskas pilotprojekt

Ett exempel på en sådan lösning är ett svenskt pilotprojekt inom byggsektorn. Skanska ansvarar för produktionen av Citygate, ett kontorskomplex som just nu uppförs i Göteborg, och ett antal aktörer har gått samman för att kunna erbjuda 5G och wifi 6 till alla som arbetar på byggarbetsplatsen.

Skanskas digihub, tillsammans med bland annat Tele2 och Cisco, kommer vid årsskiftet att kunna leverera snabb och säker nätverkstäckning och därmed ge tillgång till en rad mer krävande applikationer som till exempel Autodesk BIM360 som ger ritningar i 2D och 3D.

Vi kommer att leva i en blandning av olika teknologier under en lång tid.

– Genom att använda innovativa byggapplikationer kan både säkerheten och effektiviteten öka under projekteringen av Citygate. De som jobbar i projektet kommer att kvittera ut en platta och via wifi 6 och 5G få en säker och snabb uppkoppling till de applikationer de behöver för att genomföra arbetet på bästa sätt.

Open roaming

Att få en snabb och stabil inomhustäckning kan vara en utmaning. I takt med att byggnader blir allt mer energieffektiva påverkar det även uppkopplingen till operatörer, till exempel kan fönster med hög miljöklassning hindra en bra uppkoppling. Därför tittar allt fler på en inomhuslösning, till exempel wifi 6.

– Det har aldrig varit viktigare med mobilitet och mobil uppkoppling, inte minst nu under höstens fortsatta restriktioner som kräver att vi kan arbeta på ett säkert sätt och ofta hemifrån.

Men fortfarande finns det hinder att lösa när du förflyttar dig mellan olika teknologier och accesspunkter. Du har kanske wifi på jobbet och hemma och däremellan operatörernas nät men på vissa platser, som till exempel i stationshus eller på tåg krävs det en inloggning, vilket minskar den sömlösa upplevelsen.

– Open roaming innebär att du blir automatiskt ansluten till nätverket. Många bolag väljer nu just den just lösningen och kan knyta samman 5G och wifi, vilket också skapar en bättre upplevelse för användaren. Dessutom innebär det att publika nätverk kan avlastas.

För snart ett år sedan släppte Cisco rättigheterna för Open roaming till branschorganet Wireless Broadband Alliance, WBA, och nu har intresset för den sömlösa nätverkslösningen ökat även från andra aktörer.

Jerhamre Proffe

Peter Jerhamre, teknisk lösningsarkitekt, Cisco Sverige.

– Vi kommer att leva i en blandning av olika teknologier under en lång tid. Cisco är aktiva inom 5G, vi utvecklar packet core som bygger på de allra senaste principerna, separerar kontroll och användarplan och där tjänsterna levereras från molnet och snabbt kan skalas upp eller ned.

Fortsatt kontroll

Företag och organisationer kommer även fortsättningsvis vilja ha kontroll över hur klienter ansluter och segmenteras på deras intranät. Wifi 6 är en kostnadseffektiv teknik som ger dem samma egenskaper som 5G inomhus och i utrymmen dit mobilnäten normalt inte når.

– Operatörerna står inför enorma investeringar i 5G och det har visat sig vara svårt för operatörer att nå lönsamhet endast genom att sälja abonnemang. Med 5G öppnas nya möjligheter till intäkter genom att skapa tjänster för företag och organisatione, så kallade Private 5G och 5G-slicing. Dessa tjänster suddar ut traditionella gränser mellan publikt och privat nät för företagen utan att begränsa företagens behov av kontroll.

19 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noredigitFoto Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng