Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sov gott i Västerås

Västerås gör numera 150 tillsynsbesök per natt via kameror. Det skapar mer tid för medarbetarna och brukarna upplever det som mindre störande, jämfört med att någon kommer hem till dem. 

Text Tim Leffler Foto adobestock, västerås kommun 18 maj 2020 digit

Rosa Ögonskydd Mot Turkos Bakgrund

– Vi har närmare 120 trygghetskameror installerade och tack vare dem kan nu drygt 80 procent av alla våra tillsyner göras på distans, säger Helena Nilsson, enhetschef på Västerås stad.

Säkerhet och integritet

Västerås har utfört nattillsyn med hjälp av trygghetskamera i mer än sex år. Sedan starten har säkerhet och integritet varit centralt i arbetet.

För att följa lagar och regleringar har kommunen flerfaktorsinloggning, loggar över alla tillsynstillfället, enbart livesändningar, ett strikt behörighetssystem och tillsyn sker enbart under den överenskomna tiden så brukaren kan känna sig trygg.

– Vi har inte haft någon incident så här långt och är supernoga och trygga med både de tekniska och de juridiska delarna. 

150 tillsynsbesök per natt

Västerås testade trygghetskamera första gången för sju år sedan. Sedan 2014 är det en insats som ingår i det ordinarie utbudet och är även förstavalet när någon ansöker om nattillsyn.

– Som kommun var vi först ut med att erbjuda tillsyn med stöd av trygghetskamera och nu kan vi utföra runt 150 tillsynsbesök per natt. Det skulle vara enormt resurskrävande om personalen hade behövt köra runt till varje enskild brukare.

Tillsammans med den enskilde gör kommunen upp en plan, bland annat för vilka tider på dygnet som tillsynen ska äga rum.

Nilsson Västerås Some

Helena Nilsson, enhetschef, Västerås stad.

Är folk oroliga av integritetsskäl?

– Nej, det är snarare så att många är nyfikna och känner att det är mindre integritetskränkande att någon tittar via en trygghetskamera jämfört med att samma person skulle öppna dörren med en nyckel och komma in. Men om man inte vill ha en trygghetskamera hos sig går det fortfarande bra att ansöka om vanlig tillsyn.

Framöver handlar mycket av arbetet om att underhålla den tjänst som finns, samtidigt som Helena Nilsson och hennes kollegor spanar på nya lösningar. Det handlar till exempel om teknik som kan mäta och avläsa värme och lösningar som kan upptäcka om en person har fallit omkull.

– Tekniken ska vara en hjälp att göra nytta och med trygghetskamerornas hjälp kan vi bedriva mer kvalitativa insatser där de behövs, samtidigt håller vi ögonen öppna för nya lösningar.

Vilka lärdomar kan ni dela med er av?

– Det absolut viktigaste är att alla är med på tåget, från politiken till varje enskild medarbetare i verksamheten.

– Vi har haft en hel del studiebesök, både från Sverige och från andra länder, och är lyckligt lottade att vi har ett sådant driv i kommunen. Bland annat har vi ett av Nordens mest högteknologiska äldreboende och vi försöker hela tiden ligga i framkant. 

 

Rekommenderad läsning

kvinna står bredvid äldre dam i rullstol utomhus i körsbärsträdallé med ryggarna mot kameran.jpg

Miljoner till kommuner

24 feb 2020 digit

För att stärka användningen av tekniska hjälpmedel inom äldreomsorgen ska tio modellkommuner under tre år fokusera på lösningar som kan spridas vidare. Under våren kommer de tio kommunerna att utses.

old-woman.jpg

Hinder för välfärdsteknik

30 apr 2019 it i vården

Det finns fortfarande många hinder att införa välfärdsteknologi i svenska kommuner. Nu deltar Högskolan i Väst i ett forskningsprojekt i Sverige och Norge, som på sikt ska ge konkreta förslag på förändringar.

autopilot-i-ett-flygplan.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Bodens nya autopilot

25 feb 2020 digit

Alla nya datorer i Boden kopplas numera till Microsofts tjänst Autopilot, ett verktyg som förenklar för både skolelever och anställda. För att få teknisk hjälp har kommunen en chattbot dit elever kan vända sig med sina frågor. 

stockholm-smartaste-stad.jpg

Världens smartaste

22 nov 2019 digit

Stockholm har blivit utsett till världens smartaste stad. En av anledningarna till priset är den ledande roll staden har tagit i EU-projektet GrowSmarter.

trafiklyse.jpg

Klimat-IoT i Härnösand

8 jan 2020 digit

Bilresorna för medarbetarna i Härnösand kommun motsvarar flera varv runt jorden. Nu ska ett IoT-projekt minska antalet resor och därmed även kommunens klimatpåverkan.

andmamma med ungar bakom går på väg.jpg

Kalmar driver standard

19 feb 2020 digit

För att Sverige ska nå digitaliseringsmålen krävs det standarder som alla kan dra nytta av. Kalmar stad ingår i ett projekt som ska göra det lättare för kommuner att dela erfarenheter och plattformar med varandra. 

ronney-ronneby960640.jpg

Ronney jobbar jämt

6 apr 2020 digit

Sedan mitten av februari använder Ronneby en RPA för att hantera ansökningar av ekonomiskt bistånd. Resultatet är snabbare hantering och mer tid till annat för medarbetarna, något som uppskattas inte minst under coronatider.

stefan löfven 2.jpg

SKR satsar på AI

28 apr 2020 digit

Sverige ska bli bäst i världen på AI och för det krävs mer kunskap. Nu presenterar SKR, AI Innovation of Sweden, och Governo en utbildning som ska höja AI-kompetensen bland 800 politiker och chefer inom kommuner, regioner och myndigheter.

Skr Folk På Stan Corona

SKR om covid-19

8 maj 2020 digit

De ekonomiska konsekvenserna av covid-19 är påtagliga. De senaste månaderna har inneburit historiska minskningar i produktion, inkomster och sysselsättning. SKR:s skatteunderlagsprognos visar de långsiktiga effekterna för kommuner och regioner.