Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sov gott i Västerås

Västerås gör numera 150 tillsynsbesök per natt via kameror. Det skapar mer tid för medarbetarna och brukarna upplever det som mindre störande, jämfört med att någon kommer hem till dem. 

Text Tim Leffler Foto adobestock, västerås kommun 18 maj 2020 digit

Rosa Ögonskydd Mot Turkos Bakgrund

– Vi har närmare 120 trygghetskameror installerade och tack vare dem kan nu drygt 80 procent av alla våra tillsyner göras på distans, säger Helena Nilsson, enhetschef på Västerås stad.

Säkerhet och integritet

Västerås har utfört nattillsyn med hjälp av trygghetskamera i mer än sex år. Sedan starten har säkerhet och integritet varit centralt i arbetet.

För att följa lagar och regleringar har kommunen flerfaktorsinloggning, loggar över alla tillsynstillfället, enbart livesändningar, ett strikt behörighetssystem och tillsyn sker enbart under den överenskomna tiden så brukaren kan känna sig trygg.

– Vi har inte haft någon incident så här långt och är supernoga och trygga med både de tekniska och de juridiska delarna. 

150 tillsynsbesök per natt

Västerås testade trygghetskamera första gången för sju år sedan. Sedan 2014 är det en insats som ingår i det ordinarie utbudet och är även förstavalet när någon ansöker om nattillsyn.

– Som kommun var vi först ut med att erbjuda tillsyn med stöd av trygghetskamera och nu kan vi utföra runt 150 tillsynsbesök per natt. Det skulle vara enormt resurskrävande om personalen hade behövt köra runt till varje enskild brukare.

Tillsammans med den enskilde gör kommunen upp en plan, bland annat för vilka tider på dygnet som tillsynen ska äga rum.

Nilsson Västerås Some

Helena Nilsson, enhetschef, Västerås stad.

Är folk oroliga av integritetsskäl?

– Nej, det är snarare så att många är nyfikna och känner att det är mindre integritetskränkande att någon tittar via en trygghetskamera jämfört med att samma person skulle öppna dörren med en nyckel och komma in. Men om man inte vill ha en trygghetskamera hos sig går det fortfarande bra att ansöka om vanlig tillsyn.

Framöver handlar mycket av arbetet om att underhålla den tjänst som finns, samtidigt som Helena Nilsson och hennes kollegor spanar på nya lösningar. Det handlar till exempel om teknik som kan mäta och avläsa värme och lösningar som kan upptäcka om en person har fallit omkull.

– Tekniken ska vara en hjälp att göra nytta och med trygghetskamerornas hjälp kan vi bedriva mer kvalitativa insatser där de behövs, samtidigt håller vi ögonen öppna för nya lösningar.

Vilka lärdomar kan ni dela med er av?

– Det absolut viktigaste är att alla är med på tåget, från politiken till varje enskild medarbetare i verksamheten.

– Vi har haft en hel del studiebesök, både från Sverige och från andra länder, och är lyckligt lottade att vi har ett sådant driv i kommunen. Bland annat har vi ett av Nordens mest högteknologiska äldreboende och vi försöker hela tiden ligga i framkant. 

 

Rekommenderad läsning

3D Bild På Person Som Tar Täten Av En Klunga Människor

Kommuner ikapp 2035

14 jan 2021 digit

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Brev Postnord

Helst digital post

21 dec 2020 digit

Två av tre kommuner, närmare bestämt 188 stycken, skickar endast fysiska brev. Det trots att majoriteten av svenskarna helst vill få sina brev digitalt.

Bulldoser På Soptipp

Rent avfall i Västerås

16 dec 2020 digit

VafabMiljö i Västerås utbildar skolor och företag i avfallshantering. När pandemin slog till fick kommunalförbundet ställa om och spelade istället in allt utbildningsmaterial i en studio, vilket både har uppskattats och gett mersmak.

Uppsala 960640

Bäst på upphandling

14 dec 2020 digit

Uppsala har utsetts till Sveriges bästa klimatstad. Upphandling med mätbara krav på hållbarhet och ett tajt samarbete mellan it- och hållbarhetsavdelningen har varit viktiga verktyg för att uppnå FN:s Agenda 2030.

Brandbil

Hypereffektivt i Uppsala

7 dec 2020 digit

Uppsala kommun har satsat på VMware Cloud Foundation och hyperkonvergerade VxRail. Det har gett en ökad effektivisering och förenklat både livscykelhantering och support.

Publik Stolar
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

En Svensk Hundrgin Med Greta Garbo

RPA-vinst för Skellefteå

30 nov 2020 digit

Skellefteås RPA har under tre år sparat in tre heltidstjänster. Nu tittar flera andra verksamheter i kommunen på en liknande lösning.

Sverige Flagga

Krav på AI-center

12 nov 2020 digit

AI är en förutsättning för framtidens välfärd. För att lyckas krävs kraftiga satsningar omgående, en ökad investeringsjämvikt mellan offentlig sektor och privata aktörer samt ett nationellt AI-centrum. Det menar Patrick Eckemo på Digg. 

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds.