Västerås i Minecraft

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

– Skulle vi se ett Västerås fullt av rymdskepp eller fantasihus? Vi blev glatt överraskade när ungdomarna i sin vision om den ideala staden valde att behålla många befintliga byggnader, även om de kanske fått lite nya funktioner. Jag gillade bland annat förslaget om att bussen som passerar McDonalds ska göra det via drive through-luckan, säger Lisa Kilestad, platschef på Expectrum i Västerås, som just genomfört höstlovseventet och tävlingen Bygg Västerås i Minecraft.

Digitalt självförtroende

Expectrum ägs av Västerås marknad och näringsliv, som är ett kommunalt bolag ägt av Västerås stad. Här möts barn, unga och vuxna för att lära av och inspirera varandra. Bland annat genom att 42 organisationer hyr in sig i Expectrums coworking-lokaler.

– Den digitala utvecklingen går rasande snabbt och vårt uppdrag är att skapa digital glädje hos elever och lärare. Glädje och självförtroende gör barn och ungdomar bättre förberedda för framtidens arbetsmarknad, där de flesta yrken på något sätt har med teknik att göra. Vi erbjuder också fortbildning i digital teknik och lån av läromedel för lärare så att de ska känns sig tryggare i klassrummet.

Coronasäker gaming

I takt med att det lackade mot höstlov blev det allt tydligare att den gaming-festival som brukar genomföras i Västerås inte var ett coronasäkert alternativ. Lyckligtvis fanns det en tidigare idé att göra verklighet av.

Minecraftvinnare 1

Ludvig och Felix vann lördagstävlingen att skapa the place to be, med sin nya centralstation.

– Vi vill gärna finnas där kidsen är och jobbar sedan tidigare med gaming och e-sport. Vi vill också nå gruppen 13 år och uppåt, som generellt kan vara svår att nå med aktiviteter.

Med utgångspunkt i stadens historia som ledande teknikcentrum lanserades Bygg Västerås i Minecraft med förhoppningen att nå den svårflirtade gruppen unga tonåringar.

– Vi marknadsförde eventet via discord-plattformen där många gamers hänger. Genom det vi kallade After school digital under några fredagar fick vi bra kontakt med målgruppen, och när tävlingen drog igång hade vi 197 deltagare, killar, tjejer och några föräldrar som jobbade i team med sina barn.

Minecraftvinnare 2

Simon och Sophie vann söndagstävlingen eko-brutalism med sitt bidrag Hotell Växas.

Länsstyrelsens gröna rum

Spelplanen var en karta av staden, men med bara några enstaka byggnader kvar, till exempel den 25 våningar höga Skrapan i centrum, där också Expectrum har sina lokaler. Bygg Västerås i Minecraft hade olika teman och genomfördes som två separata tävlingar där deltagarna kunde jobba inom olika områden.

Lisa Kilestad Proffe

Lisa Kilestad, platschef på Expectrum i Västerås.

– Länsstyrelsen hade till exempel temat Ekobrutalism, med utmaningen att föra in det levande och naturliga i byggnader och på så sätt låta naturen ta över. Förutom den fantastiska kreativiteten och intresset som vi har sett, har det också varit många fina exempel på hur deltagarna har hjälpt och peppat varandra. Bygg Västerås i Minecraft har helt klart blivit början på nya vänskapsrelationer.

Lisa Kilestad ser många olika sätt att presentera de många fina förslagen på Västerås stadsplanering, även om förslaget med en stor Millenium Falcon mitt i centrum kanske får vänta lite.

– Gaminginspirerade verktyg har många intressanta möjligheter för till exempel stadsbyggnadskontoret. Västerås är seriöst intresserad av barn och ungas visioner för staden de bor i, och för en utvecklad ungdomsdialog.

11 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne HammarskjölddigitFoto Adobestock, Västerås kommun

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng