Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Trendbrott för mobiler

Mobiler 960640

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Det sammanlagda värdet på dessa enheter landade på 27,7 miljarder dollar. Ökningen står i kontrast mot årets två tidigare kvartal, då marknaden föll med runt 8 procent båda tremånadersperioderna i EMEA jämfört med 2019.

I Europa såldes 53 miljoner enheter. Här var affärer mestadels öppna under perioden då länderna fick en paus från vårens och försommarens nedstängningar, även om vissa restriktioner tillkom under slutet av Q3 igen.

Som förväntat utnyttjade konsumenter möjligheten att komma ut och handla igen, vilket gynnade telefonmarknaden. I Europa gick Apple bra, trots att ingen av de nya Iphone 12 5G-modellerna hann börja säljas under perioden, säger Marta Pinto, forskare på IDC EMEA. 

Huawei kraftigt ned

Även Samsung gick bra under Q3 då man satt på 37 procent av marknadsandelarna i Europa. Xiaomi såg en rekordutveckling och sålde 18 procent av marknadens telefoner. För deras kinesiske rival Huawei var dock utvecklingen den motsatta, under Q3 hade bolaget 12,4 procent av Europas marknad, vilket är drygt hälften av andelen som man hade för ett år sedan.

När många länder nu gått in i lockdown igen tror IDC att smartphonemarknaden i EMEA kommer att dämpas och inte fortsätta växa under det fjärde kvartalet.

Källa: IDC

26 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.