Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Revision av RPA

När myndighetsbeslut tas av datorer ökar ofta effektiviteten och rättssäkerheten, men det sker för lite kontroll och uppföljning. Det visar en ny granskning gjord av Riksrevisionen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 24 november 2020 digit

Folk På Torg

– Vår bedömning är att myndigheterna har lagt för stort fokus på låga kostnader och för lite på kontroll och uppföljning, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Under 2019 fattade 13 myndigheter 121 miljoner automatiserade beslut gentemot privatpersoner och företag. Riksrevisionen har granskat hur effektiva och rättssäkra dessa beslut är gällande föräldrapenning vid Försäkringskassan, körkortstillstånd vid Transportstyrelsen och årlig inkomstbeskattning av privatpersoner vid Skatteverket.

Minskar kostnader och väntetider

Riksrevisionen har kommit fram till att automatiserade beslutsprocesser inneburit ökad rättssäkerhet och kortare väntetider för enskilda, samt minskade kostnader för myndigheterna.

Men det finns brister i hur myndigheter säkerställer att de automatiskt tagna besluten är korrekta. Myndigheterna har inte rätt förutsättningar att upptäcka felaktiga beslut, vilket kan få konsekvenser för privatpersoner och företag, och riskerar att tilliten till statsförvaltningen minskar.

– Problemen beror inte på att tekniken är ny, dessa myndigheter har haft automatiserat beslutsfattande sedan 1980-talet och har etablerade arbetssätt för att styra sådana beslutsprocesser. Trots det brister arbetet med kontroll och uppföljning, säger Linda Talme, projektledare för granskningen.

Nya rekommendationer

Riksrevisionen ger nu ett antal rekommendationer. Man vill att regeringen ska ge Digg i uppdrag att skapa bättre förutsättningar för effektiva, rättssäkra och korrekta automatiserade beslut.

Försäkringskassan, Skatteverket och Transportstyrelsen bör följa upp automatiserade beslut för att garantera att de stämmer, och utveckla arbetet med att hantera ärenden med hög risk för fusk och fel.

Myndigheter måste också säkerställa att lika fall behandlas på samma sätt och att dokumentationen av en datorbaserad handläggning är tydlig och läsbar. 

Källa: Riksrevisionen

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.