ett samarbete med HPE

NIS-säkert elbolag

BTEA, som är verksamma i Jämtland, Härjedalen och Medelpad, har börjat använda sig av HPE Simplivity. Infrastrukturen har ökat säkerheten och effektiviteten och hjälpt bolaget att bli förenligt med NIS-direktivet.

Med tanke på hotbilden idag kände vi att vi ville framtidssäkra vår it-infrastruktur, och då föll valet på Simplivity. Nu har vi virtuella servrar på två olika ställen vilket vi inte hade tidigare, och det skapar en ökad säkerhet, säger Jörgen Mattsson, vd på BTEA.

BTEA, Bergs Tingslags Elektriska AB, är ett elnätsbolag som distribuerar ström i fyra kommuner i Jämtland och Härjedalen, samt sysslar med fjärrvärme i två orter.

Bolaget har precis bytt ut sina gamla servrar mot att istället använda sig av den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. En anledning till bytet är att man som elnätsbolag berörs av NIS-direktivet. Det innebär bland annat krav på rapportering av incidenter och att systematiskt arbeta med informationssäkerhet för att skydda sig mot externa hot.

Vid implementeringen jobbade vi mycket utifrån NIS-direktivet, vilket har gått bra. Nu har vi stärkt vår skyddsnivå utåt rejält med Next Generation Firewalls istället för traditionella brandväggar och olika typer av nätverkssegmentering, både i klienter och servrar. Att veta att vi uppfyller kraven från NIS-direktivet känns skönt.

Hur har implementeringen gått?

Väldigt smidigt. Jag har inte märkt så mycket av det egentligen, förutom att det har blivit lättare att arbeta i programmen som vi använder. Tidigare var man tvungen att logga in på en Citrix-server för att komma åt vissa program, men nu finns de direkt i Windows-miljön på klienterna.

Med hjälp av Simplivity har vi också byggt en ny VPN-lösning för att det ska bli lättare och stabilare att arbeta hemifrån.

Jörgen Mattsson menar även att bytet till hyperkonvergerat lett till en ökad dataeffektivitet och hållbarhet.

Vi har plockat bort massa servrar som stod och snurrade och drog ström. Därmed har vi nu en effektivare användning och lagring. I och med att maskinerna är effektivare genereras inte heller lika mycket värme, vilket gör oss mer hållbara, säger Jörgen Mattsson.

27 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng