Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Man kan säga att vi tidigare satt med alla ägg i en korg, medan vi nu får en två sajts-lösning med full redundans. Vi har nu server och lagring på två skilda sajter, samt även dubblerad backup, så säkerhets- och tillgänglighetsmässigt har vi steppat upp rejält, säger Fredrik Avenstam, it-verksamhetsutvecklare i Hylte kommun.

Det var i inledningen av 2019 som Hylte kommun började se sig om efter en ny lösning för server, lagring och backup då deras dåvarande virtuella plattform baserad på HPE 3PAR-lagring började bli gammal. Efter en förstudie med tre olika alternativ föll våren 2020 valet på HCI-konceptet HPE Simplivity ihop med HPE StoreOnce som backup-lagring.

Det kommer som ett paket med AI:n från InfoSight, Hypervisor från VMware, serverhårdvara med All-flash och nätverk från HPE. Paketeringen gör att vi inte behöver söka vidare efter andra verktyg, vi får allt i ett kan man säga.

I och med att vi outsourcar driften gör vi med Simplivity tillvaron enkel för dem som driftar. Inköpsmässigt är det en lite högre kostnad men det kompenseras av en lägre administreringskostnad.

Efterföljer GDPR

Vid valet av lösning var säkerhet en starkt bidragande faktor.

Med två sajter vet vi att vår data är säkrad med full redundans hela tiden, samtidigt som vi efterföljer GDPR.

Säkerhet är ibland svårbegripligt och det kan vara svårt att internt marknadsföra sådant som inte syns, men med Simplivity får vi en hög säkerhet vilket är jätteviktigt för oss.

Med två sajter vet vi att vår data är säkrad med full redundans hela tiden, samtidigt som vi efterföljer GDPR och har disaster recovery inbyggt om något skulle hända. Det går även att knyta ihop molntjänster om man skulle vilja det, säger Hans Berntsson, it-strateg i Hylte kommun.

Under sensommaren påbörjade kommunen sina migreringar till Simplivity, något som ännu inte är helt klart. Vissa servrar migrerar Hylte under dagtid, andra som inte får störas migreras under servicefönster på kvällstid.

Implementeringen har hittills gått bra och allt fungerar utan några bekymmer. Vi har nu nästan migrerat in allt från den gamla virtuella miljön och det har i stort sett gått obemärkt förbi, användarna har förvisso fått högre prestanda men det klagar ju ingen på. Vi har ett par gamla fysiska databasservrar kvar att migrera in i Simplivity-miljön. Vi beräknar att vara helt klara med migreringen inom en snar framtid, säger Fredrik Avenstam.

16 oktober 2020 Uppdaterad 25 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Getinge Använder Rpa Och Chattbottar

Getinges väg mot RPA och chattbottar

3 jun 2021 digit

På Getinge drivs just nu ett stort automatiseringsarbete. För att minska utgifter och vinna tid satsar bolaget på en chattbot för HR-frågor, maskininlärning för att visualisera data och RPA för diverse finansfunktioner.

Sveriges Digitalisering Ojämn Mellan Kommuner

Digitalt utanförskap i mindre kommuner

3 jun 2021 digit

Storstäder och kommuner med borgerligt styre har mer fokus på digitalisering, jämfört med andra kommuner. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Mobil Hemtjänst, Laholm, Undersköterskorna Malin Och Gabrielle Tittar I Hemtjänst App I En Mobil
video
ett samarbete med atea äldreomsorg

Mobilt arbetssätt för hemtjänsten i Laholm

28 maj 2021 digt

När Laholms kommun valde att gå över till ett mobilt arbetssätt för hemtjänsten skedde det efter noga planering och med stöd av projektledare som hanterade hela övergången och idag är alla mycket nöjda. Arbetssättet har underlättat, inte bara för undersköterskor som jobbar inom hemtjänsten, utan även för alla andra som berörs av förändringen.

Kalmar Domkyrka Ovanifrån

Kalmars IoT-väg till hållbarhet

24 maj 2021 digit

Kalmar IoT-satsar för att bli en hållbar stad och att öka nöjdheten hos medborgarna, bland annat är kommunens grillplatser numera uppkopplade. Men digitaliseringschef Niklas Hörling hoppas på fler initiativ från regeringen så att kommuner kan samarbeta inom digitaliseringen. 

Grön Streaming Fotboll På En Mobilskärm

Grön streaming – intresset större än någonsin

24 maj 2021 digit

Hela 86 procent skulle byta till en it-leverantör som jobbar för klimatet, och nästan tre fjärdedelar kan tänka sig att betala extra för gröna moln- och streamingtjänster. Det visar en ny undersökning från Node Pole.

Sveriges Digitaliseringskommun 2021

Digitaliseringskommun 2021 – här är de nominerade

20 maj 2021 digit

Vartannat år utses Sveriges Digitaliseringskommun, det vill säga den kommun som har lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter. De sex nominerade kommunerna är Landskrona, Malmö, Sundsvall, Södertälje, Upplands-Bro och Växjö.

Lysekil Kommunsamarbete SML
video
ett samarbete med Microsoft

Power Platform för smartare kommuner

19 maj 2021 digit

Sotenäs, Munkedal och Lysekil har en gemensam it-infrastruktur och har valt att använda sig av Microsofts Power Platform för att bland annat automatisera arbetsflöden. Dessutom har verktyget lett till bättre kontroll på de tre kommunernas ekonomi.

Digidrick För Bättre Vatten

Säkert vatten med DigiDrick

19 maj 2021 digit

Produktion av dricksvatten är en allt större utmaning för många kommuner. Med projektet DigiDrick har tunga producenter samarbetat kring utvecklingen av smarta drift- och beslutsstöd för säkrad vattenproduktion.

Välfärdsbibliotek Borås Minskar Teknikovana

Teknikovana lånar tech på biblioteket

18 maj 2021 digit

Nu kan du låna en robotdammsugare, GPS-klocka och nyckelfinnare på biblioteket. I varje fall om du bor i Borås och har tillgång till välfärdsbiblioteket. Biblioteket har även kommit med på en lista över 51 svenska forskningsprojekt som Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin anser har potential att göra stor samhällsnytta.