Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Molnhype av corona

Covid Cloud 960640

Under 2021 förväntas de globala investeringarna i det publika molnet öka med drygt 18 procent och därmed omsätta 305 miljarder dollar. Det menar analysföretaget Gartner.

Covid-19 har stärkt värdet av molnet än mer. Att allt fler använder publika molntjänster har gjort molnet till det ‘nya normala’, nu mer än någonsin, säger Sid Nag, research vice president på Gartner.

Andelen av alla it-investeringar som spenderas på molntjänster kommer under perioden 2020-2024 att stiga från 9 procent till 14 procent.

Under 2020 förmodas investeringarna på publika molntjänster att landa på 257 miljarder dollar, vilket även det är en ökning från 2019:s siffra på 242 miljarder. Men enligt Gartner lär det 2021 ske ännu kraftigare investeringar vilket kommer leda till en omsättning på 305 miljarder dollar.

Software-as-a-service (SaaS) är det publika molnets största segment och lär omsätta 118 miljarder dollar 2021. Men störst ökning, 26 procent, sker inom plattform som tjänst-segmentet (PaaS) som kommer omsätta 55 miljarder dollar. En utveckling som beror på att arbetet från distans lär fortsätta även under nästa år.

Källa: Gartner

25 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.