Microsoft: färre fel med molnservrar i havet

Stormigt Hav

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

– Vi får fler och fler digitala enheter runt hela jorden. Att hitta ett sätt att driva datacenter utan mänsklig inblandning är en dröm för oss, säger William Cappell, VP för mission systems, Azure, Microsoft.

Norra Skottland

Microsoft sjösatte sitt pilotprojekt för lagring under vatten eftersom det potentiellt skulle kunna vara ett hållbart och säkert sätt att förvara servrar på. Under vatten behöver servrarna nämligen ingen extra kylning. I två år har den drygt 12 meter långa cylindern med 864 servrar på sammanlagt 27,6 petabyte legat på drygt 30 meters djup utanför Orkneyöarna i norra Skottland, där temperaturen i vattnet bedömts vara bra för syftet, samtidigt som servarna drivits av förnybara energikällor.

Microsoftcylinder Med Folk Som Tvättar Rent Den

Cylindern spolas rent från alger och havstulpaner efter två år på havsbotten.

Bättre än på land

Nu har cylindern plockats upp och undersökts och av alla servrarna hade endast åtta slutat att fungera.

– Felfrekvensen är en åttondel jämfört med felfrekvensen vi ser för liknande servrar på land, säger Ben Cutler som har lett Microsoftprojektet Project Natick.

Ben Cutler och hans kollegor har i nuläget två slutsatser om det framgångsrika resultatet. Dels har servrarna befunnit sig i en miljö med kväve istället för syre i cylindern, dels att det inte fanns några människor i närheten som på olika sätt kunde störa servrarna.

Microsoftarbetare Inne I Cylindern

Spencer Fowers på Microsoft inne i cylindern.

Hoppfulla om fler

Project Natick är över, men flexibiliteten med sådana här undervattensserverhallar, tillsammans med kostnadsbesparingar och hållbarhetsvinster, gör att Microsoft är hoppfulla om deras framtid.

– Vi tycker att vi är förbi punkten att kalla detta för ett experiment. Nu är frågan mer vad vi skulle vilja bygga härnäst, och i så fall hur stort eller hur litet, säger Ben Cutler.

Källa: Microsoft, BBC

15 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Microsoft

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng