Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Kina reglerar bolag

Lite Olika Prylar Mot Vit Bakgrund

Kina har presenterat nya lagförslag för att begränsa datainsamling och hindra prisdiskriminering. Det är framförallt landets största techbolag, som Alibaba, Tencent och JD.com som kommer att påverkas. 

Det här är nog bara det första varningsskottet, säger Alan Li, förvaltare vid Atta Capital i Hongkong.

Anklagelser mot Alibaba

De stora techbolagen i Kina har länge kritiserats för diverse tilltag i syfte att vinna kunder. Kinas nya lagförslag kommer i så fall att reglera påtvingad datainsamling och även påverka prisdiskriminering, till exempel när bolag säljer med förlust för att radera ut konkurrenter från marknaden. 

Lagförslaget föreslår även att förmånsbehandling för säljare som tecknar exklusiva avtal med plattformar ska tas bort, vilket är något som Alibaba blivit anklagat för.

Klagomål mot techjättar finns även i Europa och USA. EU har misstänkt Amazon för konkurrensbrott och i USA har justitiedepartementet stämt Google för att bolaget ska ha utnyttjat sin monopolställning som sökmotor.

Alibaba och JD.com sitter tillsammans på ungefär tre fjärdedelar av Kinas e-handelsmarknad. I september i år hade Alibaba 881 miljoner aktiva mobilanvändare, vilket är drygt halva Kinas befolkning.

Källa: BBC, Bloomberg, South China Morning Post

11 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.