Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kina reglerar bolag

Lite Olika Prylar Mot Vit Bakgrund

Kina har presenterat nya lagförslag för att begränsa datainsamling och hindra prisdiskriminering. Det är framförallt landets största techbolag, som Alibaba, Tencent och JD.com som kommer att påverkas. 

Det här är nog bara det första varningsskottet, säger Alan Li, förvaltare vid Atta Capital i Hongkong.

Anklagelser mot Alibaba

De stora techbolagen i Kina har länge kritiserats för diverse tilltag i syfte att vinna kunder. Kinas nya lagförslag kommer i så fall att reglera påtvingad datainsamling och även påverka prisdiskriminering, till exempel när bolag säljer med förlust för att radera ut konkurrenter från marknaden. 

Lagförslaget föreslår även att förmånsbehandling för säljare som tecknar exklusiva avtal med plattformar ska tas bort, vilket är något som Alibaba blivit anklagat för.

Klagomål mot techjättar finns även i Europa och USA. EU har misstänkt Amazon för konkurrensbrott och i USA har justitiedepartementet stämt Google för att bolaget ska ha utnyttjat sin monopolställning som sökmotor.

Alibaba och JD.com sitter tillsammans på ungefär tre fjärdedelar av Kinas e-handelsmarknad. I september i år hade Alibaba 881 miljoner aktiva mobilanvändare, vilket är drygt halva Kinas befolkning.

Källa: BBC, Bloomberg, South China Morning Post

11 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

El för Volvo 2030

2 mars 2021

Om mindre än ett decennium ska alla Volvo Cars bilar vara helt eldrivna. Samtidigt kommer försäljningen nästan uteslutande ske online.  

Digitala nationella prov försenas

2 mars 2021

Plattformen som de digitala nationella proven ska ligga på uppfyller inte de juridiska kraven för skydd av personuppgifter. Nu skjuts därför både proven och testverksamheten upp.

MS anpassar moln

1 mars 2021

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Digital brottskarta

1 mars 2021

Region Stockholm lanserar en karta över anmälda brott. Syftet är att ge polis och övriga i samhället bättre koll och att skadegörelse, droger och inbrott ska minska.