Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kina reglerar bolag

Kina har presenterat nya lagförslag för att begränsa datainsamling och hindra prisdiskriminering. Det är framförallt landets största techbolag, som Alibaba, Tencent och JD.com som kommer att påverkas. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 11 november 2020 digit

Lite Olika Prylar Mot Vit Bakgrund

Det här är nog bara det första varningsskottet, säger Alan Li, förvaltare vid Atta Capital i Hongkong.

Anklagelser mot Alibaba

De stora techbolagen i Kina har länge kritiserats för diverse tilltag i syfte att vinna kunder. Kinas nya lagförslag kommer i så fall att reglera påtvingad datainsamling och även påverka prisdiskriminering, till exempel när bolag säljer med förlust för att radera ut konkurrenter från marknaden. 

Lagförslaget föreslår även att förmånsbehandling för säljare som tecknar exklusiva avtal med plattformar ska tas bort, vilket är något som Alibaba blivit anklagat för.

Klagomål mot techjättar finns även i Europa och USA. EU har misstänkt Amazon för konkurrensbrott och i USA har justitiedepartementet stämt Google för att bolaget ska ha utnyttjat sin monopolställning som sökmotor.

Alibaba och JD.com sitter tillsammans på ungefär tre fjärdedelar av Kinas e-handelsmarknad. I september i år hade Alibaba 881 miljoner aktiva mobilanvändare, vilket är drygt halva Kinas befolkning.

Källa: BBC, Bloomberg, South China Morning Post

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.