Kina reglerar bolag

Lite Olika Prylar Mot Vit Bakgrund

Kina har presenterat nya lagförslag för att begränsa datainsamling och hindra prisdiskriminering. Det är framförallt landets största techbolag, som Alibaba, Tencent och JD.com som kommer att påverkas. 

Det här är nog bara det första varningsskottet, säger Alan Li, förvaltare vid Atta Capital i Hongkong.

Anklagelser mot Alibaba

De stora techbolagen i Kina har länge kritiserats för diverse tilltag i syfte att vinna kunder. Kinas nya lagförslag kommer i så fall att reglera påtvingad datainsamling och även påverka prisdiskriminering, till exempel när bolag säljer med förlust för att radera ut konkurrenter från marknaden. 

Lagförslaget föreslår även att förmånsbehandling för säljare som tecknar exklusiva avtal med plattformar ska tas bort, vilket är något som Alibaba blivit anklagat för.

Klagomål mot techjättar finns även i Europa och USA. EU har misstänkt Amazon för konkurrensbrott och i USA har justitiedepartementet stämt Google för att bolaget ska ha utnyttjat sin monopolställning som sökmotor.

Alibaba och JD.com sitter tillsammans på ungefär tre fjärdedelar av Kinas e-handelsmarknad. I september i år hade Alibaba 881 miljoner aktiva mobilanvändare, vilket är drygt halva Kinas befolkning.

Källa: BBC, Bloomberg, South China Morning Post

11 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng