Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Infrarött hjälper äldre

En digital vårdassistent, som är kopplad till väggsensorer, larmar och bevakar de boende på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro. Framöver ska sensorerna även mäta puls och andning med hjälp av infrarött ljus. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 3 november 2020 digit

Omsorg Infrarött

– Assistenten Oxevision​ hjälper personalen med planeringen och kan varna om riskbeteenden, säger Emma Spanedal, enhetschef på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro.

Assistenten Oxevision är kopplad till sensorer som satts upp på väggarna i sju sovrum på boendet. Från personalrummet kan anställda se om de boende befinner sig på sina rum, hur länge de varit där, om de sover eller är vakna och om de rör på sig. Tanken är också att sensorerna med infrarött ljus ska mäta puls och andning, men det är inte påkopplat än.

– Vi stöttar utvecklingen av innovationer, och hoppas att den här tekniken ska kunna hjälpa personalen att planera vården utifrån varje individs behov, säger Ingela Ernestam, ansvarig hälsa, vård och omsorg vid Alfred Nobel Science Park.

Nytta på natten

Den största vinsten finns just nu på nätterna. Då sensorerna registrerar sömn och larmar om någon behöver hjälp eller ramlar ur sängen krävs inga nattliga kontroller som riskerar att väcka de boende. Boende behöver inte ha någon utrustning på sig, då sensorer mäter värdena trådlöst.

– Om en boende skulle vara vaken långa perioder på natten kan personalen låta den personen sova lite längre på morgonen, säger Emma Spanedal.

Testerna av tekniken sker i projektet Smart Blocks, som är ett samarbete mellan Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Örebro kommun och Länsgården. Det pågår i fyra månader och följs av forskaren Ella Kolkowska, universitetslektor i informatik på Handelshögskolan vid Örebro universitet.

– Min roll är att studera effekter av tekniken. Vissa parametrar mäter vi innan och efter att projektet startar, och andra samlar vi in kontinuerligt, säger Ella Kolkowska.

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.