Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Infrarött hjälper äldre

Omsorg Infrarött

En digital vårdassistent, som är kopplad till väggsensorer, larmar och bevakar de boende på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro. Framöver ska sensorerna även mäta puls och andning med hjälp av infrarött ljus. 

– Assistenten Oxevision​ hjälper personalen med planeringen och kan varna om riskbeteenden, säger Emma Spanedal, enhetschef på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro.

Assistenten Oxevision är kopplad till sensorer som satts upp på väggarna i sju sovrum på boendet. Från personalrummet kan anställda se om de boende befinner sig på sina rum, hur länge de varit där, om de sover eller är vakna och om de rör på sig. Tanken är också att sensorerna med infrarött ljus ska mäta puls och andning, men det är inte påkopplat än.

– Vi stöttar utvecklingen av innovationer, och hoppas att den här tekniken ska kunna hjälpa personalen att planera vården utifrån varje individs behov, säger Ingela Ernestam, ansvarig hälsa, vård och omsorg vid Alfred Nobel Science Park.

Nytta på natten

Den största vinsten finns just nu på nätterna. Då sensorerna registrerar sömn och larmar om någon behöver hjälp eller ramlar ur sängen krävs inga nattliga kontroller som riskerar att väcka de boende. Boende behöver inte ha någon utrustning på sig, då sensorer mäter värdena trådlöst.

– Om en boende skulle vara vaken långa perioder på natten kan personalen låta den personen sova lite längre på morgonen, säger Emma Spanedal.

Testerna av tekniken sker i projektet Smart Blocks, som är ett samarbete mellan Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Örebro kommun och Länsgården. Det pågår i fyra månader och följs av forskaren Ella Kolkowska, universitetslektor i informatik på Handelshögskolan vid Örebro universitet.

– Min roll är att studera effekter av tekniken. Vissa parametrar mäter vi innan och efter att projektet startar, och andra samlar vi in kontinuerligt, säger Ella Kolkowska.

3 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.