Hyreshus i 3D-print

Hyreshus

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Genom att 3D-printa ut det första lägenhetshuset i Tyskland visar vi att den här nya byggtekniken också kan användas för att skriva ut storskaliga bostäder, säger Thomas Imbacher, Managing Director Marketing & Innovation på Peri Group.

Lägenhetshuset i den tyska staden Wallenhausen byggs i samarbete med den danska 3D-skrivartillverkaren Cobod. Huset är på 380 kvadratmeter och här använder sig Peri av Cobods 3D-skrivare Bod2 som är 20 meter lång och 12,5 meter bred. Maskinen ska kunna mata ut en meter betong i sekunden, vilket innebär tio ton material per timme.

Hus

Hyreshuset är på 380 kvadratmeter.

Enfamiljshuset består av två våningar och har en boyta på ungefär 80 kvadratmeter per våning. Peri menar att det är det första enfamiljshuset i Tyskland som 3D-printats för marknaden.

I de båda byggena används en speciell betong, som heter i.tech och har utvecklats för att kunna appliceras utan form. Inget av husen byggs i experimentellt syfte utan husen ska, till skillnad från andra 3D-projekt i närtid, bosättas på riktigt framöver.

Källa: 3dp, Singularity Hub

30 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng