Huaweis förbud hävs

Sverige Kina Flaggor

Huawei ska få delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Det slår förvaltningsrätten i Stockholm fast. Nu meddelar PTS att den planerade auktionen, som skulle ha startat den 10 november, skjuts upp. 

– Förvaltningsrätten har kommit fram till att Huawei har rätt att överklaga Post- och telestyrelsens beslut. Beslutet om inhibition innebär att de villkor som avser bland annat användning av produkter från Huawei tills vidare inte gäller under förvaltningsrättens fortsatta prövning av målet, säger Johan Lundmark, chefsrådman på förvaltningsrätten i Stockholm.

För några veckor sedan meddelade Post- och telestyrelsen, PTS, att myndigheten stoppar produkter från Huawei i svenska 5G-nät. Grunden till beslutet var Säpos och Försvarsmaktens bedömning att det kinesiska bolaget utgjorde en säkerhetsrisk.

Förvaltningsrätten i Stockholm menar nu att Huawei har rätt att överklaga beslutet. Rättens beslut är en så kallad inhibering, vilket innebär att PTS tidigare beslut inte gäller förrän förvaltningsrätten definitivt har avgjort frågan.

Nu kan Post- och telestyrelsen överklaga inhiberingen till kammarrätten, eller invänta rättens beslut och då överklaga det.

– Vi måste analysera det här innan vi kan ge någon ytterligare kommentar, säger Petter Öhrn, pressansvarig vid PTS.

Den 10 november skulle den planerade 5G-auktionen äga rum, men PTS har meddelat att auktionen skjuts upp. 

Bolagen som sedan tidigare är godkända att delta i auktionerna för tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden i Sverige är Hi3G Access som ägs av Tre, Net4Mobility som är ett samarbete mellan Tele2 och Telenor, samt bolagen Telia och Teracom.

Källa: PTS, förvaltningsrätten i Stockholm, SVT

10 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng