Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan HP och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Grön it med HP-tjänst

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 17 november 2020 digit

Hp Datorer 960640

Vi måste börja fokusera mer på gröna affärsmodeller. Att köpa som tjänst är mer hållbart än att köpa specifika produkter, bland annat är det mer troligt att livslängden på enheterna förlängs, användandet optimeras, vi undviker onödig tillverkning och minskar transporter, säger Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef i Norden på HP.

Enligt Global Footprint Network skedde den globala resursförbrukningen 2019 1,75 gånger snabbare än vad planetens ekosystem kan återskapa. HP försöker nu dra sitt strå till stacken genom att möjliggöra för offentlig sektor, företag och organisationer att bli mer cirkulära på PC-sidan.

I en analys har bolaget påvisat att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, entydigt visar bättre siffror ur miljöhänseende, oavsett om det handlar om exempelvis klimatutsläpp eller biologisk mångfald. HP använde två bästsäljare, en notebook- och en desktop-enhet, där man jämförde hållbarhetsaspekter i HP:s Product-as-a-service-modell gentemot ett normalfall hur det ser ut när företag köper in datorer som produkter.

Att köpa datorer som tjänst minskar bland annat utsläppen av växthusgaser med 25 procent, i och med att de används längre och på ett bättre sätt. Därför behöver vi se över hur vi tänker på datorer idag, köper man dem som ett coolt tillbehör eller vill man mer åt nyttan som den ger? Vi behöver gå mer mot det senare, och tänka på samma sätt som vi gör angående exempelvis mobiltelefoner och företagsskrivare, där man oftare abonnerar på en produkt. Det är så vi kan förlänga livscykeln.

Om man köper datorer som tjänst kan vi även, genom analysplattformen Techpulse, se om varje användare har rätt produkt eller om den skulle kunna bytas mot en med högre eller lägre prestanda. Det är kanske inte alltid något som kunden lägger fokus på, de fokuserar ju på sin verksamhet, men vi kan optimera användningen.

Ökat hållbarhetsfokus

Madeleine Bergrahm Proffe

Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef i Norden på HP.

HP:s fokus på produkt som tjänst (PaaS) går även hand i hand med ett ökat hållbarhetsfokus hos företag. Enligt Madeleine Bergrahm har nästan alla verksamheter ett antal hållbarhetsmål, och då kan tjänstefieringen vara en enkel trend att anamma och som kan hjälpa till att nå dessa mål.

Företag har ju svårt att påverka exakt hur våra och andra leverantörers produkter ser ut, hur mycket återvunnet material de har och så vidare. Men affärsmodellen har de verkligen makt att påverka.

Upp till 70 procent av all klimatpåverkan som en dator genererar kommer från tillverkningen. Samtidigt har HP fått sina enheter att sluka hälften så mycket energi vid användning som de gjorde för åtta till nio år sedan.

Därför blir det ännu viktigare att vi späder ut miljöpåverkan och att vi verkligen ser till att enheterna används en andra gång. På HP brukar vi säga att hållbarhet är ett samarbete och köper man som tjänst stämmer det ännu bättre. Då kan vi garantera, i de fallen det går, att enheten återanvänds efter att företaget eller organisationen skickat tillbaka den till oss, avslutar Madeleine Bergrahm.

Att köpa datorer som tjänst med HP

• minskar utsläpp av växthusgaser med 25 procent
• förbättrar resurseffektiviteten med 28 procent
• minskar påverkan på ekosystemet med 28 procent
• minskar människors negativa hälsoeffekter med 29 procent

Källa: HP

Rekommenderad läsning

Dödskalleapa
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP räddar regnskog

20 maj 2020 digit

Amazonas regnskog och Kinas statsägda skog får nu stöd av HP. Under fem år kommer bolaget att vara med och bidra till en återställning av regnskogen och ett hållbart skogsbruk.

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

Strand Renthav Havsplast
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Rent hav blir pc

30 jun 2020 digit

HP har världens mest hållbara pc-portfölj. Det baserar bolaget på flest antal produkter med miljömärkningen EPEAT. Bolagets arbete omfattar bland annat ett hållbart val av material, insamling av havsplast i Haiti och tågtransporter från Kina.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Dell Screens 960640
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Dells öppna skärmar

9 jun 2020 digit

När Dell Technologies utvecklar skärmar ligger fokus på att garantera hög kvalitet, öppen standard och hållbarhet. Dessutom, skulle något gå sönder skickas en ny skärm dagen efter. 

Print I Molnet
video
ett samarbete mellan hp och voister

Print i molnet

14 aug 2020 digit

Med HP Workpath och att koppla upp din skrivare mot molnet får du fler användningsområden, snabbare dokumentflöden och ökad säkerhet.

kalle, lisa och stefan.jpg
podcast

HP gör 20 procent nytt

8 apr 2020 digit

När Stefan Bergdahl, Sverigechef HP, började på bolaget för 30 år sedan var det närheten från busshållplatsen som avgjorde valet. Ett bra val i många avseenden med tanke på det Stefan har åstadkommit. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Elisabeth Nore på Voister, pratar ledarskap, hållbarhet och jämställdhet med Stefan Bergdahl i Voisterpodden.

microsoft-surface-hållbarhet.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Surface ökar hållbarheten

3 apr 2020 digit

Microsoft har som mål att vara koldioxidnegativa 2030. Det påverkar hela bolagets arbete, inte minst på hårdvarusidan där allt fler produkter har en inbyggd smarthet, håller länge och kan återuppstå på flera sätt.