Första vakuumfärden

Virginhyperloop

Bolaget Virgin Hyperloop har genomfört sitt första test med mänskliga passagerare. Konceptet Hyperloop använder vakuum som transportmedel och ska i framtiden kunna nå hastigheter på runt 1 200 kilometer i timmen.

Första färden ägde rum utanför Las Vegas och passagerarna var Virgin Hyperloops medgrundare Josh Giegel och Sara Lucian, chef för passagerarupplevelsen.

Podden de färdades i kallas X2 eller Pegasus Pod, den åkte på en 500 meter lång testbana och accelererade upp till 170 kilometer i timmen innan den saktade ned, för att inbromsningen inte skulle bli för stark.

Idén till Hyperloop-konceptet lanserades 2013 av Elon Musk med visionen om ett futuristiskt transportsystem där höghastighetståg körs inuti en tunnel där det råder nästintill vakuum. Eftersom luftmotståndet är så litet kan tågen nå hastigheter på hela 1 200 kilometer i timmen, men dessa farter har inte Virgin Hyperloop eller dess konkurrenter varit i närheten av än.

En Hyperloop består av tre delar, nämligen ett chassi att färdas i, vilket kallas pod, en tub att färdas genom och ett spår att färdas på.

Källa: The Verge

9 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Virgin Hyperloop

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng