Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Årets AI-svensk utsedd

Ai Pris Seger

Årets AI-svensk är Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg i Region Halland. Pristagaren belönas för sitt arbete med att tillgängliggöra kunskap om AI-användning i sjukvården.

– Det finns en enorm potential inom AI och Sverige behöver ta en tätposition på området för att gynna vår konkurrenskraft och välfärd. Årets vinnare, Markus Lingman, är en förebild och en som visar vägen mot vad som är möjligt. Det han har gjort och gör för att utveckla vården och bidra till en ökad hälsa är värt att uppmärksammas brett, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen och juryns ordförande.

IT&Telekomföretagens och Teknikföretagens pris årets AI-svensk går till den person som bidragit mest till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Att Markus Lingman prisas i år beror enligt juryn på att han har förenat vårdens behov med teknikens möjligheter, vilket har potential att rita om hur vård praktiseras och genomföras, både i Sverige och globalt. En del av motiveringen lyder:

Markus Lingman

Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg i Region Halland

"Med sitt mod, förtroendeingivande ledarskap och engagemang har Markus Lingman starkt bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Markus besitter en unik förmåga till att göra det komplexa förståeligt och har konkret gjort tekniken tillgänglig och användbar. Han har tillgängliggjort kunskap om användning av AI-teknik som kan skalas upp och komma till nytta för fler."

Vidare skriver juryn att Markus Lingmans arbete med informationsdriven vård i region Halland har visat hur förmågan till samverkan är nyckeln till ett fungerande AI-ekosystem för att åstadkomma samhälls- och individnytta.

Källa: IT&Telekomföretagen

Juryn Årets AI-svensk 2020


Daniel Akenine, Nationell teknikchef, Microsoft Sverige
Maria Rosendahl, Enhetschef Kompetensförsörjning & Digitalisering, Teknikföretagen
Louise Callenberg, Chef för digital förnyelse och samverkan, SKR
Christian Guttmann, Global Head of Artificial Intelligence and Data, TietoEVRY
Fredrik Heintz, Biträdande professor och AI-forskare, Linköpings universitet
Daniel Gillblad, Co-director, AI Sweden
Darja Isaksson, Generaldirektör, Vinnova.
Åsa Zetterberg, Förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen (ordförande)

12 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock, Region Halland

Senaste nytt

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

El för Volvo 2030

2 mars 2021

Om mindre än ett decennium ska alla Volvo Cars bilar vara helt eldrivna. Samtidigt kommer försäljningen nästan uteslutande ske online.  

Digitala nationella prov försenas

2 mars 2021

Plattformen som de digitala nationella proven ska ligga på uppfyller inte de juridiska kraven för skydd av personuppgifter. Nu skjuts därför både proven och testverksamheten upp.

MS anpassar moln

1 mars 2021

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Digital brottskarta

1 mars 2021

Region Stockholm lanserar en karta över anmälda brott. Syftet är att ge polis och övriga i samhället bättre koll och att skadegörelse, droger och inbrott ska minska.