Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Apple och framtiden

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Wikimedia 24 november 2020 digit

Apple 1

Steve Wozniak designade och byggde Apple 1 för hand.

– Ett problem med den nutida tekniken är att den är så stängd. Efter att ha utvecklat en produkt är det viktigt att visa vad man har gjort, så att användare själva kan utvidga användningsområdena, men där brister det nuförtiden. 

I de första Apple-datorerna, som Wozniak utvecklade, kunde man se många detaljer och vad som var anslutet till vad, vilket gjorde det lättare för användare att förstå tekniken och därefter bygga ut saker, menar han. 

Visst, vi har appar där användare själva kan anpassa sina enheter efter behov, vilket till viss del liknar en open source-filosofi. Men i övrigt kan man inte komma in på insidan på mycket av dagens teknik.

Integritet och moln

Vad tycker du om att företag, i länder med en tvivelaktig syn på mänskliga rättigheter och personlig integritet, utvecklar verktyg med hjälp av maskininlärning och sedan tjänar pengar på en fri marknad?

 Jag är absolut emot det, viktigast är alltid användaren. De rättigheter du tror du har rätt till borde du ha rätt till. Ingen kommer att säga till dig: ”När du tryckte gilla på den där uppdateringen skickade vi informationen till 20 annonsörer.” När saker hålls hemliga på det sättet är det inte bra, och de stora företagen vet vad de gör. Om du betalar Apple 2 dollar i månaden för Icloud får du istället en hög integritet.

Jag brukade säga att personen som skapade den digitala revolutionen borde avrättas.

På tal om Icloud och molnet sade du en gång att ”Never trust a computer you cant throw out a window”. Vad tycker du om molnet idag, det kan du ju inte slänga ut ur fönstret?

Många bra saker kan göras i molnet, och många bra saker kan göras på andra sätt. Jag tycker inte man behöver molnet för allt, exempelvis trycka på en knapp som sedan kopplas till molnet, och sedan tillbaka till dig för att din dörr ska öppnas. Då har det gått för långt. Bara för att molnet kan göra något måste det inte vara involverat. Och alla små prenumerationsavgifter som tillkommer tröttnar jag på.

 Jag brukade säga att personen som skapade den digitala revolutionen borde avrättas. Nu säger jag istället att personen borde tvingas leva i den digitala revolutionen, det är straff nog.

Inte alltid efterfrågan som styr 

Steve Wozniak påtalar även att det inte alltid handlar om marknadens efterfrågan när det kommer till utveckling av nya innovationer, därför är det viktigt att tänka utanför boxen. Som ett exempel nämner han Tesla.

Ingen ingenjör skulle börja med att bygga en stor elbil, det verkade inte logiskt. Men Elon Musk har en stor familj, så han behövde bygga en stor bil så att familjen skulle få plats. När du designar en produkt åt dig själv tenderar du att få de allra bästa produkterna. På samma sätt var det för oss med Iphone.

Det förutseendet behöver inte nödvändigtvis komma från tekniskt tänkande eller marknadsundersökningar, utan det kan vara personer som känner att de vill ha något själva, och då skapas en helt ny marknad. Det var inte många som ville ha våra mindre datorer från början heller, de stora som fanns på fabrikerna funkade utmärkt. Men de missade marknaden som tillkom när hela världen ville ha en egen dator.

Något som skrämmer Steve Wozniak och som kommer följa med in i de kommande fem-tio åren är filterbubblor och desinformation på nätet. Som motvikt vill han se mer föreskrifter och regler för vad företag får göra. 

Wozniak

Steve Wozniak under Internetdagarna.

Problemen med integritet och desinformation på nätet, där många bara kommer i kontakt med personer som är som de själva, kommer att bli ännu värre. Jag ser inga tecken på att den utvecklingen verkar minska, och så länge företag tjänar pengar på det lär det fortsätta.

För unga som växer upp nu är Facebook och andra medieplattformar detsamma som internet, valmöjligheterna är borta. Om de vill bli mer privata med sin data är det svårt att gå igenom alla inställningar för att nå dit. Därför vill jag se mer regler på vad företag får och inte får göra, vissa beteenden ska inte vara tillåtna. I Europa är ni bättre än vad vi är i USA på detta, men jag hoppas att vi anammar er utveckling.

Vilket råd om datorer kan du ge en 10-åring, som är relevant när hon eller han är 25?

Det mesta börjar med matematik. Datorer är logiskt tänkande och det är lätt att lära sig programmering genom att bara tänka logiskt, därför att allt du gör i livet funkar på det sättet. Sedan behöver inte datorer och programmering handla om matematik på en svår nivå, men att vara kunnig i matematik kan aldrig skada.

Om du vet hur mjukvaran styr datorer får du ett försprång och har lätt att lära dig nya saker, dessutom är det roligt när du kommer till punkten där du kan utveckla egna program och så vidare. Du får hoppas på att dina föräldrar låter dig köpa exempelvis en Raspberry Pi, så kan du börja med att lära dig via nätet och sedan programmera saker själv. Skolan äger rum hela tiden, även just nu.

Rekommenderad läsning

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Kvinna Med Kundvagn I Butik

Coops digitala plan

18 jan 2021 digit

Coop satsar stort på att bli en dagligvaruhandel i framkant med smarta tekniker både online och i butik. Några av lösningarna är Scan and Pay, neurala nätverk och en onlinebutik som vet vad just du behöver.

Munskydd Ansiktsigenkänning

Igenkänning som funkar

11 jan 2021 digit

Munskydd har blivit mer regel än undantag och i takt med att allt fler skyddar sig, så har det uppstått utmaningar för ansiktsigenkänning. Men nu finns det en coronanpassad AI som kan känna igen ansikten, även när munnen och näsan är täckta.

Celler 960640

ML läser virus

22 dec 2020 digit

Fysiker vid Göteborgs universitet har tagit fram en programvara som mäter krafter som verkar på mikroskopiska partiklar. Utvecklingen kan vara viktig för att förstå partiklarnas struktur och funktion.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Mustasch 960640

AI mot cancer

8 dec 2020 digit

Lunds universitet undersöker om AI kan hjälpa till att diagnostisera prostatacancer. En sådan lösning skulle vara till stor hjälp, inte minst eftersom det råder brist på patologer, men det finns fortfarande utmaningar kvar att lösa. 

Kaffe Videomöte

Videomöte med doft

7 dec 2020 digit

Framöver ska mötesdeltagare i Zoom kunna känna lukten av kaffe och skaka händer med varandra. Via AI och VR ska ett virtuellt möte bli alltmer likt ett fysiskt. 

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Ai Svenskar Rapport

AI-positiva svenskar

2 dec 2020 digit

Majoriteten av svenskarna är positiva till att polisen använder ansiktsigenkänning, samtidigt är det största orosmolnet med AI bristen på personlig integritet. Det visar rapporten Svenska folket och AI.