Apple och framtiden

Apple 1

Steve Wozniak designade och byggde Apple 1 för hand.

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

– Ett problem med den nutida tekniken är att den är så stängd. Efter att ha utvecklat en produkt är det viktigt att visa vad man har gjort, så att användare själva kan utvidga användningsområdena, men där brister det nuförtiden. 

I de första Apple-datorerna, som Wozniak utvecklade, kunde man se många detaljer och vad som var anslutet till vad, vilket gjorde det lättare för användare att förstå tekniken och därefter bygga ut saker, menar han. 

Visst, vi har appar där användare själva kan anpassa sina enheter efter behov, vilket till viss del liknar en open source-filosofi. Men i övrigt kan man inte komma in på insidan på mycket av dagens teknik.

Integritet och moln

Vad tycker du om att företag, i länder med en tvivelaktig syn på mänskliga rättigheter och personlig integritet, utvecklar verktyg med hjälp av maskininlärning och sedan tjänar pengar på en fri marknad?

 Jag är absolut emot det, viktigast är alltid användaren. De rättigheter du tror du har rätt till borde du ha rätt till. Ingen kommer att säga till dig: ”När du tryckte gilla på den där uppdateringen skickade vi informationen till 20 annonsörer.” När saker hålls hemliga på det sättet är det inte bra, och de stora företagen vet vad de gör. Om du betalar Apple 2 dollar i månaden för Icloud får du istället en hög integritet.

Jag brukade säga att personen som skapade den digitala revolutionen borde avrättas.

På tal om Icloud och molnet sade du en gång att ”Never trust a computer you cant throw out a window”. Vad tycker du om molnet idag, det kan du ju inte slänga ut ur fönstret?

Många bra saker kan göras i molnet, och många bra saker kan göras på andra sätt. Jag tycker inte man behöver molnet för allt, exempelvis trycka på en knapp som sedan kopplas till molnet, och sedan tillbaka till dig för att din dörr ska öppnas. Då har det gått för långt. Bara för att molnet kan göra något måste det inte vara involverat. Och alla små prenumerationsavgifter som tillkommer tröttnar jag på.

 Jag brukade säga att personen som skapade den digitala revolutionen borde avrättas. Nu säger jag istället att personen borde tvingas leva i den digitala revolutionen, det är straff nog.

Inte alltid efterfrågan som styr 

Steve Wozniak påtalar även att det inte alltid handlar om marknadens efterfrågan när det kommer till utveckling av nya innovationer, därför är det viktigt att tänka utanför boxen. Som ett exempel nämner han Tesla.

Ingen ingenjör skulle börja med att bygga en stor elbil, det verkade inte logiskt. Men Elon Musk har en stor familj, så han behövde bygga en stor bil så att familjen skulle få plats. När du designar en produkt åt dig själv tenderar du att få de allra bästa produkterna. På samma sätt var det för oss med Iphone.

Det förutseendet behöver inte nödvändigtvis komma från tekniskt tänkande eller marknadsundersökningar, utan det kan vara personer som känner att de vill ha något själva, och då skapas en helt ny marknad. Det var inte många som ville ha våra mindre datorer från början heller, de stora som fanns på fabrikerna funkade utmärkt. Men de missade marknaden som tillkom när hela världen ville ha en egen dator.

Något som skrämmer Steve Wozniak och som kommer följa med in i de kommande fem-tio åren är filterbubblor och desinformation på nätet. Som motvikt vill han se mer föreskrifter och regler för vad företag får göra. 

Wozniak

Steve Wozniak under Internetdagarna.

Problemen med integritet och desinformation på nätet, där många bara kommer i kontakt med personer som är som de själva, kommer att bli ännu värre. Jag ser inga tecken på att den utvecklingen verkar minska, och så länge företag tjänar pengar på det lär det fortsätta.

För unga som växer upp nu är Facebook och andra medieplattformar detsamma som internet, valmöjligheterna är borta. Om de vill bli mer privata med sin data är det svårt att gå igenom alla inställningar för att nå dit. Därför vill jag se mer regler på vad företag får och inte får göra, vissa beteenden ska inte vara tillåtna. I Europa är ni bättre än vad vi är i USA på detta, men jag hoppas att vi anammar er utveckling.

Vilket råd om datorer kan du ge en 10-åring, som är relevant när hon eller han är 25?

Det mesta börjar med matematik. Datorer är logiskt tänkande och det är lätt att lära sig programmering genom att bara tänka logiskt, därför att allt du gör i livet funkar på det sättet. Sedan behöver inte datorer och programmering handla om matematik på en svår nivå, men att vara kunnig i matematik kan aldrig skada.

Om du vet hur mjukvaran styr datorer får du ett försprång och har lätt att lära dig nya saker, dessutom är det roligt när du kommer till punkten där du kan utveckla egna program och så vidare. Du får hoppas på att dina föräldrar låter dig köpa exempelvis en Raspberry Pi, så kan du börja med att lära dig via nätet och sedan programmera saker själv. Skolan äger rum hela tiden, även just nu.

24 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Wikimedia

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng