Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sensorer mäter luft

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 22 oktober 2020 digit

Buss Iot 960640

Det har ett stort värde för oss på Keolis att på ytterligare ett sätt kunna bidra till en bättre luftkvalitet. Keolis bussar körs sedan 2015 genomgående på förnybart bränsle och satsningar som förbättrar luftkvaliteten är viktigt för oss att delta i, säger Jan Kilström, vd på Keolis.

Syftet med teststudien är att möjliggöra rörliga sensorer för mätning av luftkvalitet i stadsmiljö som komplement till de fasta sensorer som redan existerar.

I projektet jobbar Keolis med Senseable Stockholm Lab, vilket är ett samarbete mellan MIT, KTH, Stockholms stad, Stockholms handelskammare och Newsec. Studien startade 19 oktober.

Utöver studien i Stockholm sker i år även tester i New York. Sedan tidigare har man genomfört liknande projekt i ett antal andra städer i USA.

 Vi forskar på hur nya sensorer och nya data kan utveckla staden och dess miljö. Linjebussar är här en intressant plattform, och vi ser med stort intresse på det pågående samarbetet inom projektet, säger Anders Karlström, professor och Head of Transport and Location Analysis på KTH.

Senaste nytt

GDPR-böter i vården

4 december 2020

Datainspektionen har upptäckt brister i hur åtta vårdgivare styr och begränsar personalens åtkomst till huvudjournalsystemen. I sju av de åtta fallen kommer det leda till sanktionsavgifter på upp till 30 miljoner kronor.

Facebooks nya ögon

3 december 2020

Nu ska Facebooks policy för olämpligt innehåll granskas av ett råd, där bland andra Danmarks tidigare statsminister ingår. Bland de sex utvalda inläggen, som har ratats av Facebook, finns bilder på bröst i ett inlägg om bröstcancer.  

Amazons framtid

3 december 2020

Om fyra år kan Amazon vara störst i Sverige och Norden. Det spår konsultfirman Boston Consulting Group.

Teams mot dåligt nät

2 december 2020

Snart kommer du att få meddelande som köas och videomöten med sämre bildkvalitet. Det är två lösningar som kommer under 2021 för att underlätta för den med dåligt internet.

App hittar solen

2 december 2020

Nu blir det lätt att hitta uteserveringen eller parken med extra många soltimmar. En ny app visar om platser ligger i skugga eller har solljus när solen står i olika lägen. 

Oklar visselblåsning

1 december 2020

Trots lagkrav har många bolag och kommuner ännu inte förberett funktioner för visselblåsning. Den nya lagen träder i kraft om ett år och enligt en ny undersökning vill drygt hälften av de tillfrågade att anmälningar inte hanteras av arbetsgivaren utan av en tredje part, till exempel en advokatbyrå.