Mobil mot rattfylla

Stor Stark Rattfylleri

Nu kan mobiltelefoner med sensor övervaka din gång och upptäcka ifall du druckit för mycket för att kunna köra bil. Det visar en ny forskningsstudie.

Vi har kraftfulla sensorer som vi bär med oss vart vi än går. Vi måste lära oss att använda dem för att på bästa sätt gynna folkhälsan, säger forskningsledaren Brian Suffoletto från University of Pittsburgh.

Personerna som deltog i studien skulle gå tio steg i en rak linje, vända och gå tillbaka, med en mobiltelefon på ryggen. På den korta tiden lyckades telefonerna göra en pricksäker bedömning i 90 procent av fallen.

Studien hade 22 deltagare i åldrarna 21 till 43. Trots att det är en liten förstudie hoppas University of Pittsburgh att den kan lägga grunden för vidare forskning på området. Till en början vill forskarna genomföra fler experiment där deltagarna bär på sina telefoner på ett mer naturligt sätt, exempelvis i sina händer eller fickor.

Forskarna ser även att tekniken på sikt kan användas till att utveckla diverse larm på mobila enheter, till exempel att be människor att inte köra medan de är påverkade.

Källa: BBC

25 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng