Sensorer mäter luft

Buss Iot 960640

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Det har ett stort värde för oss på Keolis att på ytterligare ett sätt kunna bidra till en bättre luftkvalitet. Keolis bussar körs sedan 2015 genomgående på förnybart bränsle och satsningar som förbättrar luftkvaliteten är viktigt för oss att delta i, säger Jan Kilström, vd på Keolis.

Syftet med teststudien är att möjliggöra rörliga sensorer för mätning av luftkvalitet i stadsmiljö som komplement till de fasta sensorer som redan existerar.

I projektet jobbar Keolis med Senseable Stockholm Lab, vilket är ett samarbete mellan MIT, KTH, Stockholms stad, Stockholms handelskammare och Newsec. Studien startade 19 oktober.

Utöver studien i Stockholm sker i år även tester i New York. Sedan tidigare har man genomfört liknande projekt i ett antal andra städer i USA.

 Vi forskar på hur nya sensorer och nya data kan utveckla staden och dess miljö. Linjebussar är här en intressant plattform, och vi ser med stort intresse på det pågående samarbetet inom projektet, säger Anders Karlström, professor och Head of Transport and Location Analysis på KTH.

22 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng