Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Säker medicin i Helsingborg

Hemvården i Helsingborgs stad välkomnar en ny hjälpreda. Det är en medicinpåminnare som ger rätt medicin på rätt tid och som både ska avlasta medarbetarna och vårdtagarna. 

– Du som ska ha medicinen kanske är mitt uppe i något som du inte vill bli störd i eller vill egentligen inte ha besök just då för något så enkelt som att ta din medicin. Då räcker det med en liten apparat som plingar till och förser dig med tabletten, säger Veronica Hyllander, välfärdstekniksamordnare och systemförvaltare på Helsingborgs stad.   

Oval liten maskin

Medicinpåminnaren är som en liten oval maskin som går att fylla med mediciner. Den är låst och släpper bara ifrån sig medicin vid specifika tidpunkter på dagen, med tillhörande påminnelser. Det går inte att komma åt medicinen vid övriga tider och skulle strömmen gå finns det är 24-timmars batteritid som tar över.

Veronica Hyllander har själv arbetat som undersköterska och vet vilken tidspress många av kommunens medarbetare inom hemvården kan ställas inför. Därför tycker hon det är viktigt att minska stressen för personalen.

– Det är klart att en del kan oroa sig över att det blir nya saker att lära sig. Men där är det upp till oss att lyfta vilken hjälp det kan innebära för vår omvårdnadspersonal. Vi i hemvårdsgruppen kan testa och känna på den innan vi faktiskt sätter ut påminnaren till våra kunder.

All teknik som kan hjälpa vår personal måste vi ta tillvara på.

Alla tjänar på det

En vinst med medicinpåminnarna är att de kommer underlätta i omvårdnadspersonalens arbete genom att förse vårdtagare med den medicin de behöver på ett säkert och kontrollerat sätt, utan att ett fysiskt besök behövs enbart för läkemedelsöverlämnandet.

Men även kunderna tjänar förstås på lösningen och förhoppningen är att komma igång i slutet av november.

– Hade det inte varit för vårens virus hade vi redan haft medicinpåminnare ute hos våra kunder. Nu hoppas vi kunna komma igång i slutet av november, säger Veronica Hyllander.

Mer tid hemma

Hyllnader Och Robot Proffe

Medicinpåminnaren från Evondos och Veronica Hyllander.

Förhoppningen är bland annat att teknik som denna kan få kunderna att behålla sin självständighet och fortsätta att bo hemma. Veronica Hyllander har förhoppningar kommer innebära lättnader både för omvårdnadspersonal och för kunder.

– Umeå kommun redan har den här lösningen och vad jag förstår håller de på att utöka antalet, så jag tror också att det kommer att kunna hjälpa oss i Helsingborg att bli mer effektiva i vårt användande av personalens tid. Hemvården är hårt belastad i hela landet och all teknik som kan hjälpa vår personal måste vi ta tillvara på.

AR-glasögon

Förutom medicinpåminnarna finns det mycket annat spännande som Veronica Hyllanders kollegor i innovationsteamet på Helsingborgs stad vill titta närmare på.

– Vi tror att AR-glasögon kan vara en teknik som skulle kunna passa i vården. Det skulle underlätta när du kom till din vårdtagare och snabbt kunde få upp framför ögonen vad som ska göras. Det är en teknik som finns, så det handlar bara om att hitta bra sätt att få det att fungera rent praktiskt i arbetet och sedan implementera det, säger Veronica Hyllander.  

2 oktober 2020 Uppdaterad 15 oktober 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto adobestock, Helsingborgs stad

Rekommenderad läsning

Mobil Hemtjänst, Laholm, Undersköterskorna Malin Och Gabrielle Tittar I Hemtjänst App I En Mobil
video
ett samarbete med atea äldreomsorg

Mobilt arbetssätt för hemtjänsten i Laholm

28 maj 2021 digt

När Laholms kommun valde att gå över till ett mobilt arbetssätt för hemtjänsten skedde det efter noga planering och med stöd av projektledare som hanterade hela övergången och idag är alla mycket nöjda. Arbetssättet har underlättat, inte bara för undersköterskor som jobbar inom hemtjänsten, utan även för alla andra som berörs av förändringen.

Olika Läkemedel Uthällda Ur Burk

Fass som app

7 apr 2021 digit

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Äldre Man I Rosa Skjorta Sitter Med Orange Katt I Famnen Och Gosar

Omsorg i Eskilstuna

6 apr 2021 digit

Fjärrtillsyn och plattor till personalen finns redan på plats. Nu bygger Eskilstuna plattformen som ska underlätta för kommunen att bli ännu mer proaktiv och kunna implementera framtidens lösningar. 

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Heart Kalmar Ehealth

Premiär för ehälsa

2 okt 2020 digit

Nu har eHealth Arenas showroom i Kalmar invigts. I showroomet kan brukare, vård och omsorg, kommuner och näringsliv ta del av det senaste om vård i hemmet i en autentisk miljö.