Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI i svensk vård

Idag används ett 60-tal AI-verktyg inom den svenska vården, bland annat för att granska röntgenbilder. Men experter menar att det kommer att dröja innan AI slår igenom på riktigt. 

Text Tim Leffler Foto adobestock 11 september 2020 digit

Röntgad Hand

– Det finns massor av saker AI kan göra, den kan hjälpa till med den här diagnosen eller det här delmomentet, men det finns förhoppningar bland allmänhet och politiker att det helt och hållet ska revolutionera all vård och väldigt snabbt få allting väldigt mycket bättre och det tror jag kommer att ta tid, säger Kalle Åström, professor i matematik och en av initiativtagarna till Lunds universitets AI-nätverk.

I en rapport från Socialstyrelsen från förra året rapporterades det att det idag används 59 AI-verktyg inom vården, och är framförallt utvecklat inom bildanalys. Ett exempel är det arbete som leds av Max Gordon, forskare och biträdande överläkare i ortopedi på Danderyds sjukhus, där AI används för att läsa av röntgenbilder och identifiera frakturer.

– När vi har kommit så pass långt att vi kan koppla ihop hur patienten mår efter olika frakturer och hur det går för dem, då kommer algoritmen kunna hitta mönster som vi inte hittills sett. Det har vi sett inom andra områden att den kan lära sig att identifiera mönster på ett ganska oberoende sätt.

Hinder kvar

Även om det finns ett stort antal initiativ inom vården där AI tillsammans med läkare kan effektivisera olika moment, kan det dröja innan tekniken kan slå igenom på allvar. Kalle Åström som lyfter två centrala utmaningar: teknisk integration och användarvänlighet.

Även från Statens medicinsk-etiska råd, som i mars publicerade en text om AI och etik, menar man att det finns utmaningar.  

– Kunskap och osäkerhet bromsar AI-utvecklingen. Vi ser att hälso- och sjukvårdens ramverk om ansvar, tillsyn och uppföljning behöver utvecklas. Vi tror att myndigheter kan behöva utvidgade uppgifter och få ökat ansvar inom det här området. Frågor om integritet och dataskydd måste få en lösning, säger Kenneth Johansson, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd.

Max Gordon bedömer även han att utvecklingen går åt rätt håll, men att det antagligen kommer att ta längre tid än vad många hoppas.

– Min magkänsla säger att det kommer att ta tid för AI i sjukvården. Vi behöver ha en väldigt hög säkerhet innan vi helt kan släppa lös den, låta AI bedöma en röntgenbild från början till slut själv och först efteråt kontrollera det. Vi är inte riktigt där än, säger Max Gordon.

Källa: DN

Senaste nytt

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.

Molnhype av corona

25 november 2020

Under 2021 förväntas de globala investeringarna i det publika molnet öka med drygt 18 procent och därmed omsätta 305 miljarder dollar. Det menar analysföretaget Gartner.

Spioner i dammsugaren

25 november 2020

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.