Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AI i svensk vård

Röntgad Hand

Idag används ett 60-tal AI-verktyg inom den svenska vården, bland annat för att granska röntgenbilder. Men experter menar att det kommer att dröja innan AI slår igenom på riktigt. 

– Det finns massor av saker AI kan göra, den kan hjälpa till med den här diagnosen eller det här delmomentet, men det finns förhoppningar bland allmänhet och politiker att det helt och hållet ska revolutionera all vård och väldigt snabbt få allting väldigt mycket bättre och det tror jag kommer att ta tid, säger Kalle Åström, professor i matematik och en av initiativtagarna till Lunds universitets AI-nätverk.

I en rapport från Socialstyrelsen från förra året rapporterades det att det idag används 59 AI-verktyg inom vården, och är framförallt utvecklat inom bildanalys. Ett exempel är det arbete som leds av Max Gordon, forskare och biträdande överläkare i ortopedi på Danderyds sjukhus, där AI används för att läsa av röntgenbilder och identifiera frakturer.

– När vi har kommit så pass långt att vi kan koppla ihop hur patienten mår efter olika frakturer och hur det går för dem, då kommer algoritmen kunna hitta mönster som vi inte hittills sett. Det har vi sett inom andra områden att den kan lära sig att identifiera mönster på ett ganska oberoende sätt.

Hinder kvar

Även om det finns ett stort antal initiativ inom vården där AI tillsammans med läkare kan effektivisera olika moment, kan det dröja innan tekniken kan slå igenom på allvar. Kalle Åström som lyfter två centrala utmaningar: teknisk integration och användarvänlighet.

Även från Statens medicinsk-etiska råd, som i mars publicerade en text om AI och etik, menar man att det finns utmaningar.  

– Kunskap och osäkerhet bromsar AI-utvecklingen. Vi ser att hälso- och sjukvårdens ramverk om ansvar, tillsyn och uppföljning behöver utvecklas. Vi tror att myndigheter kan behöva utvidgade uppgifter och få ökat ansvar inom det här området. Frågor om integritet och dataskydd måste få en lösning, säger Kenneth Johansson, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd.

Max Gordon bedömer även han att utvecklingen går åt rätt håll, men att det antagligen kommer att ta längre tid än vad många hoppas.

– Min magkänsla säger att det kommer att ta tid för AI i sjukvården. Vi behöver ha en väldigt hög säkerhet innan vi helt kan släppa lös den, låta AI bedöma en röntgenbild från början till slut själv och först efteråt kontrollera det. Vi är inte riktigt där än, säger Max Gordon.

Källa: DN

11 september 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto adobestock

Senaste nytt

Digit Hub stödjer automation i Skåne

17 maj 2021

Flödesdata i Landskrona och automatiserade processer för möbeltillverkningsföretaget Vilax. Det är två digitaliseringsprojekt som nu får stöd av initiativet Digit Hub. Beslut om stöd till nya projekt fattas under hösten 2021 och verksamheter kan redan nu anmäla sitt intresse.

Teams lär elever att läsa

17 maj 2021

Microsofts nya verktyg Reading Progress ska hjälpa skolelever att förbättra sina läsfärdigheter. Elever spelar in sig själva när de läser och läraren kan bland annat bedöma noggrannhet, uttal och antal ord per minut.

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.