Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Krav på datautskott

För att Sverige på allvar ska kunna bli bäst i världen inom digitalisering behövs ett data- och digitaliseringsutskott i Riksdagen. Det menar Markus Selin, riksdagsledamot (s), som lagt en motion i frågan.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 28 oktober 2020 digit

Svenska Flaggor Utanför Riksdagen

– Politiker vill väldigt gärna konkretisera, och när det gäller digitalisering finns det en förkärlek för att prata om bredbandsutbyggnad med fokus på kabellängd och överföringshastighet. Men nu behöver vi föra diskussionen på en högre abstraktionsnivå med fokus på digitaliseringens betydelse för samhällsutvecklingen, säger Markus Selin, riksdagsledamot (s), ledamot i EU-nämnden samt ersättare i miljö- och jordbruksutskottet.

Motion om it-utskott

Efter ett långt yrkesliv som civilingenjör på bland annat Sony Ericsson blev Markus Selin för två år sedan invald i riksdagen.

– Det är en otrolig upplevelse att vara riksdagsledamot och det roligaste jag gjort i mitt yrkesliv. Jag ser det som en ynnest, och mina tidigare erfarenheter som chef inom it- och konsultvärlden blir en bra korsbefruktning med politiken.

En tidsfråga innan riksdagen fattar beslutet.

Resultatet är bland annat ett förslag från Markus Selin om att upprätta ett permanent data- och digitaliseringsutskott i riksdagen.

– Så vitt jag vet är det första gången någon lagt en motion med den här innebörden och det gör mig förvånad och lite sorgsen. Ur mitt perspektiv är det självklart med ett it- och datautskott bland riksdagens 15 utskott som bereder sakfrågor inom viktiga fackområden som försvar, juridik, jordbruk och utbildning.

Långt från megatrend

Utskotten i riksdagen arbetar alla i någon mening med att utforma framtiden. Det är bara ett av flera skäl till varför det behövs ett data- och digitaliseringsutskott.

– Varje utskott blir en miniriksdag och mycket av ledamöternas arbete bedrivs där. Med utskottens ägandeskap och fokus på viktiga frågor börjar det också hända saker.

Markus Selin Proffe

Markus Selin, riksdagsledamot (s), ledamot i EU-nämnden samt ersättare i miljö- och jordbruksutskottet.

Den digitala utvecklingen omfattar idag alla delar av samhället och det är här arbetet för det kommande digitaliseringsutskottet börjar.

– Idag är digitalisering och informationsteknik inte någon megatrend eller enbart en fråga om teknik. Nu handlar det om hur vi organiserar vårt samhälle med skola, vård, integritet och demokrati för att bara nämna några delar. För att Sverige ska fortsätta vara ledande inom digitalisering behöver vi driva de här frågorna på en mer övergripande nivå.

Ett klubbslag bort

Förhoppningsvis dröjer det inte längre förrän ledamöterna i riksdagens data- och digitaliseringsutskott samlas för första gången.

– Det verkar vara bara vara en tidsfråga innan riksdagen fattar beslutet. Med lite tur kommer klubbslaget falla redan i höst, säger Markus Selin.

 

Rekommenderad läsning

svensk ritad flagga med färgklickar.png

Nya departementet invigt

1 apr 2019 digit

Det nya Infrastrukturdepartementet har öppnats. Här ska arbetet med digitalisering, infrastruktur och energi sammanföras och intensifieras.

sweden-960640.jpg

Ny nationell CTO

14 maj 2019 digit

Sverige borde utnämna en Chief Transformation Officer. Det framkommer i en OECD-rapport, som nu är överlämnad till energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

gammal-telefon.jpg

PTS nya uppdrag

18 jun 2019 digit

Regeringen har gett Post- och telestyrelsen uppdraget att stödja och följa implementeringen av IPv6, det vill säga internetprotokoll version sex. Arbetet ska ske genom insatser riktade till myndigheter, kommuner och regioner.

sverige960640.jpg

Nya i rådet

8 jul 2019 digit

Nu har fem nya ledamöter utsetts till regeringens Digitaliseringsråd. Rådets roll är att vara konsulterande i regeringens arbete med digitaliseringspolitiken. 

euflaggan närbild.jpg

DIGG:s nya uppdrag

4 nov 2019 digit

Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, utökar sitt uppdrag och ska även vara en nationell samordnare för förordningen om en gemensam digital ingång.

sverige-flagga-data.jpg

Vinst med samlad data

13 dec 2019 digit

Regeringen hoppas att miljarder ska sparas genom en gemensam digital infrastruktur. Därför har man nu beslutat om en förvaltningsgemensam sådan för informationsutbyte och ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen.

Svenskt Tåg I Farten

Surfa snabbt

17 jun 2020 digit

Sverige kommer att få bättre uppkoppling och nät på tåg. Det beslutet fattades efter en överenskommelse mellan representanter från telekomföretag, tågoperatörer och regeringen. 

tre händer som håller upp hörlurar kretskort och kassettbandstejp.jpg

Polisens nya vapen

1 apr 2020 digit

Med den nya lagen om hemlig dataavläsning får polisen ett kraftfullt nytt vapen. Lagen gäller från den första april och är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

Strand960640

Få koll på miljön

3 jun 2020 digit

Mängder av rapporter och statistik har lagt grunden för verktyget Panorama, som visualiserar Sveriges klimatpolitik. Tanken är att verktyget ska ge en bättre förståelse för både nuläget och vad framtida förändringar kan innebära för klimatet.