Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bäst i Norden

Norge Danmark Flaggor

Nordic Digital Municipality Index undersöker digitaliseringen i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Även Island tillhör Norden, men ingår inte i Telenors undersökning.

Norge och Danmark har kommit längre än Sverige inom digitalisering. Samtidigt är Göteborg mer digitalt utvecklat än Stockholm. Det visar Telenors digitaliseringsindex som jämfört 60 nordiska kommuner i olika storlek.

I Sverige har vi genom historien varit bra på att samla data. Ett område vi behöver utvecklas på nu är att distribuera och använda den, så att vi kan skapa en bättre välfärd, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman, som deltog vid lanseringen.

Telenor har lanserat sitt nordiska digitaliseringsindex Nordic Digital Municipality Index (NDMI) 2020, där man jämfört hur Sverige, Danmark, Norge och Finland står rustade för digitaliseringen. I indexet undersöktes 60 nordiska kommuner, varav 15 svenska i varierande storlek.

I NDMI mättes kommunerna i de tre kategorierna utrullning av mobila nätverk, digitala tjänster och smarta städer. Bäst rustat av de nordiska länderna är Norge vars kommuner får en genomsnittlig poäng på 6,0, följt av Danmark på 5,6, Sverige på 5,3 och Finland på 4,4.

Skillnad mellan stora och små

Den enda kategorin med en svensk kommun i topp är digitala tjänster, där Stockholm placerar sig etta. På det här området har det visat sig att många kommuner, oberoende av land, har problem med att få ut budskapet kring sina tjänster till invånarna, samt att det finns ett stort gap i användandet av välfärdsteknologi mellan stora och små kommuner.

Även i kategorin smarta städer finns det betydande skillnader mellan små och större kommuner.

Enligt Anders Ygeman kan en förklaring vara att öppna data-initiativ än så länge varit vanligast förekommande i större städer, men att samarbeten kan hjälpa till att överbrygga gapet. 

Det finns vissa kommuner som inte vill göra som kommunen bredvid. De skapar sitt eget lilla hjul, istället för att ta tillvara på grannens. Det innebär ibland bortkastade skattepengar. Här behöver vi skala upp, ta hjälp av varandra och utvecklas ihop.

Göteborg före Stockholm

Topp 3 kommuner i undersökningen är Ålborg i Danmark följt av Baerum och Halden i Norge. De enda svenska städerna på topp 10-listan är Göteborg på plats 4 och Stockholm på plats 8. Övriga nordiska huvudstäder är Köpenhamn på en 5:e plats, Oslo 18:e och Helsingfors på 20:e plats.

Över hela Norden går det att se stora skillnader mellan kommunerna som fått ett högt resultat jämfört med dem längst ned på listan. Även vad gäller storlek syns stora skillnader, en stor kommun når snittpoänget 6,6, en mellanstor 5,0 och en liten kommun når resultatet 4,3.

De svenska kommuner som undersöktes i rapporten är Berg, Eslöv, Falköping, Göteborg, Hudiksvall, Linköping, Lycksele, Malmö, Munkedal, Oskarshamn, Piteå, Sjöbo, Stockholm, Uppsala och Vimmerby. 

10 september 2020 Uppdaterad 11 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto mostphotos

Rekommenderad läsning

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Tiger 960640

Data mot utrotning

18 dec 2020 digit

Ett nytt program, baserat på offentligt tillgänglig data, ska kunna förutsäga utrotningar av djur. Det menar en forskargrupp vid Göteborgs universitet.orgs universitet.

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Sverige Flaggor Lite

Sajt med API:er

21 sep 2020 digit

Dataportal.se ska förbättra Sveriges förmåga att ta tillvara data som strategisk resurs. Via den nya sajten går det att söka, hitta och utforska data och inom kort även att söka API:er.

sveriges-flagga-ygeman.jpg

Ygemans coronafokus

6 maj 2020 digit

Utbyggnaden av Sveriges digitala infrastruktur gör att vi klarar oss förvånansvärt väl under coronakrisen. Det menar Anders Ygeman, vars prio framöver är 5G-nät, höghastighetsinternet och en smartare välfärd med AI. Samtidigt passar han på att uppmana alla att videochatta med far- och morföräldrar och ta vara på all insparad tid. 

ukrainas-flagga.jpg

Ygeman straffar Facebook

4 mar 2020 säkerhet

Regeringen vill att Facebook hålls ansvarigt för bedrägeriannonser på plattformen. Uttalandet kommer efter avslöjandet att tusentals personer har blivit lurade att investera i bitcoin av ett bolag i Ukraina. Framförallt äldre personer har drabbats och allt har startat med annonser på Facebook.

massa bilddelar utspridda på vitt underlag.jpg
video

Stenas hållbara data

2 dec 2019 digit

Med 70 000 kunder har Stena Recycling ett gyllene läge att driva bolag mot hållbarare tillverkningsprocesser. Att skapa nytta av all den data som bolagen samlar in om sina kunders avfall kommer att vara en central del i arbetet. Det säger Mattias Hermansson, CDO Stena Metall.

stockholm-smartaste-stad.jpg

Världens smartaste

22 nov 2019 digit

Stockholm har blivit utsett till världens smartaste stad. En av anledningarna till priset är den ledande roll staden har tagit i EU-projektet GrowSmarter.