Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tinder för hjälp

Med en ny app kopplar Helsingborgs stad ihop volontärer med personer i behov av hjälp. Under coronapandemin får bland annat personer i riskgrupper hjälp med att låna böcker, hämta paket och handla mat. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 7 september 2020 digit

Handla Mat Helsingborg

Vi vill ge alla helsingborgare möjligheten att engagera sig i sin stad och kunna hjälpa till direkt utan långa kvalificeringsprocesser. Här passar appen bra eftersom en av de stora nyttorna är snabbheten. Tidigare har ärenden behövs tas om hand av en samordnare, vilket kan vara väldigt tidskrävande. Nu är det självkoordinerande.

Ibland tar det bara några minuter från att en äldre person ansökt om hjälp till att ärendet blivit accepterat av en volontär, samtidigt som alla samordnare på kommunen egentligen bara behöver övervaka, säger Johan Hammar, projektledare för kommunala mikrotjänster, Helsingborgs stad.

Från början var tanken att Helsingborg skulle testa appen Nyby för volontärarbete under andra delen av 2020. Men när covid-19 kom till Sverige förändrades behovet snabbt vilket ledde till att man, som första svenska kommun, redan i mars lanserade appen offentligt i ett pilotprojekt på ett år. Sedan starten har Helsingborgs stad löst 100 uppdrag. 

Vi fick vända på hela steken, kicka igång direkt och lära oss efterhand. På samma sätt som under flyktingvågen 2015 såg vi direkt att många ville hjälpa till i kristider, vilket ledde till att vi snabbt fick uppemot 1 000 användare, ett antal som fortfarande gäller.  

Det har passat bra för oss som kommun att få möjlighet att analysera och bedöma ett system innan man köper in det på ordinarie basis.

Två sätt att få hjälp

De behövande kan numera be om hjälp på två sätt. Det första är att ladda ned appen och registrera vad man vill ha hjälp med, exempelvis handling eller att posta ett brev. En volontär anmäler sedan sitt intresse och de båda kommer överens om detaljer i en privat chatt.

Det går även att ringa till kommunens kontaktcenter och säga vad man vill ha hjälp med. Samordnaren på kommunen lägger då in uppdraget i appen, tar kontakt med volontären som accepterat uppdraget och ger ut telefonnumret till den behövande personen.

Johan Hammar

Johan Hammar, projektledare för kommunala mikrotjänster, Helsingborgs stad.

Vi kan se att de livslånga, lojala engagemangen inom volontärskap tenderar att försvinna allt mer. Istället ser vi ett behov av enkla, snabba insatser och här stämde appen överens bra. Speciellt nu under coronatider när många behöver hjälp med små ärenden.

Samarbete med biblioteken

Handla mat, hämta paket och posta brev är några av de vanligaste ärendena sedan starten. En nyhet är att volontärer även kan hämta och lämna böcker åt behövande personer, vilket gjorts möjligt via ett samarbete med kommunens bibliotek.

Vi tittar också på möjligheten med digitala samtalsvänner där vi i så fall skulle få jobba med kvalificerade volontärer. Även digital läxhjälp eller att stötta personer på socialförvaltningen som befinner sig i problematiska situationer kan bli aktuellt.

Det är inte nödvändigtvis alltid så att en person antingen är behövande eller volontär, utan man kan vara bägge kategorierna. En person med ryggproblem kanske inte kan handla mat själv men kan istället lära ut svenska till en nyanländ. Vi ser stora möjligheter med att skapa sådana synergieffekter framöver.

Blir det en fortsättning efter att pilotprojektet är över?

Det är ännu för tidigt att säga, vi ska utvärdera vid årsskiftet. Det har varit intressant att testa ett nytt sätt att organisera volontärer, och vi ser absolut att sådana här verktyg kan göra nytta även efter coronapandemin.

Rekommenderad läsning

tjej-hostar.jpg

Hemmatest av corona

19 mar 2020 digit

I rådande coronatider har Region Stockholm lanserat ett test där oroliga medborgare kan göra en självskattning för att se ifall de kan ta hand om sig själva eller behöver komma i kontakt med vården.

många människor går på stan i rusning.jpg

Simulering mot corona

1 apr 2020 digit

Forskare vid Umeå universitet leder ett internationellt projekt som bygger på teoretiska modeller av epidemier, socialt beteende och ekonomi. Resultatet kan bli ett verktyg för att minska spridningen av coronaviruset.

Skr Folk På Stan Corona

SKR om covid-19

8 maj 2020 digit

De ekonomiska konsekvenserna av covid-19 är påtagliga. De senaste månaderna har inneburit historiska minskningar i produktion, inkomster och sysselsättning. SKR:s skatteunderlagsprognos visar de långsiktiga effekterna för kommuner och regioner.

Coronavirus 960640

Nytt coronatest

7 maj 2020 digit

Inför påsken skickades coronatester till 1 000 slumpmässigt utvalda stockholmare. Resultatet har nu analyserats och 10 procent av de testade visade sig vara smittade. Nu gör forskarna ett nytt utskick. 

Coronavirus Läkare 960640

SKR:s nya rapport

12 maj 2020 digit

Coronapandemin slår hårt på kommuner och regioner. Inte sedan andra världskriget har välfärden påverkats i en så snabb takt, som under vårens utbrott. Nu kräver SKR utökad ersättning till kommuner och regioner, att statsbidragen ökar och fler insatser på arbetsmarknaden. 

Grekisk Sallad

Skolmat på distans

20 maj 2020 digit

I mars stängdes Sveriges gymnasieskolor och i april lanserade därför AcadeMedia en app som ger eleverna tillgång till skolluncher. Nu kan lösningen bli permanent.

Pris Miljö Uppsala
video

Sverigebäst på miljö

15 maj 2020 digit

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.

Corona Karta Restriktioner

Världens coronaregler

15 maj 2020 digit

Nu går det att via en ny coronakarta se alla länders olika restriktioner under coronakrisen. När länder allt mer börjar öppna upp ska kartan från svenska Safeture hjälpa till med att kunna planera inför kommande resor. 

Flygplan 960640

Hållbar efter pandemin

18 maj 2020 digit

Flygets klimatpåverkan har minskat drastiskt under coronapandemin. Nu utvecklar forskare vid KTH ett verktyg som ska få företag och organisationer att flyga mindre, även när rådande situation är över.