Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Tinder för hjälp

Handla Mat Helsingborg

Med en ny app kopplar Helsingborgs stad ihop volontärer med personer i behov av hjälp. Under coronapandemin får bland annat personer i riskgrupper hjälp med att låna böcker, hämta paket och handla mat. 

Vi vill ge alla helsingborgare möjligheten att engagera sig i sin stad och kunna hjälpa till direkt utan långa kvalificeringsprocesser. Här passar appen bra eftersom en av de stora nyttorna är snabbheten. Tidigare har ärenden behövs tas om hand av en samordnare, vilket kan vara väldigt tidskrävande. Nu är det självkoordinerande.

Ibland tar det bara några minuter från att en äldre person ansökt om hjälp till att ärendet blivit accepterat av en volontär, samtidigt som alla samordnare på kommunen egentligen bara behöver övervaka, säger Johan Hammar, projektledare för kommunala mikrotjänster, Helsingborgs stad.

Från början var tanken att Helsingborg skulle testa appen Nyby för volontärarbete under andra delen av 2020. Men när covid-19 kom till Sverige förändrades behovet snabbt vilket ledde till att man, som första svenska kommun, redan i mars lanserade appen offentligt i ett pilotprojekt på ett år. Sedan starten har Helsingborgs stad löst 100 uppdrag. 

Vi fick vända på hela steken, kicka igång direkt och lära oss efterhand. På samma sätt som under flyktingvågen 2015 såg vi direkt att många ville hjälpa till i kristider, vilket ledde till att vi snabbt fick uppemot 1 000 användare, ett antal som fortfarande gäller.  

Det har passat bra för oss som kommun att få möjlighet att analysera och bedöma ett system innan man köper in det på ordinarie basis.

Två sätt att få hjälp

De behövande kan numera be om hjälp på två sätt. Det första är att ladda ned appen och registrera vad man vill ha hjälp med, exempelvis handling eller att posta ett brev. En volontär anmäler sedan sitt intresse och de båda kommer överens om detaljer i en privat chatt.

Det går även att ringa till kommunens kontaktcenter och säga vad man vill ha hjälp med. Samordnaren på kommunen lägger då in uppdraget i appen, tar kontakt med volontären som accepterat uppdraget och ger ut telefonnumret till den behövande personen.

Johan Hammar

Johan Hammar, projektledare för kommunala mikrotjänster, Helsingborgs stad.

Vi kan se att de livslånga, lojala engagemangen inom volontärskap tenderar att försvinna allt mer. Istället ser vi ett behov av enkla, snabba insatser och här stämde appen överens bra. Speciellt nu under coronatider när många behöver hjälp med små ärenden.

Samarbete med biblioteken

Handla mat, hämta paket och posta brev är några av de vanligaste ärendena sedan starten. En nyhet är att volontärer även kan hämta och lämna böcker åt behövande personer, vilket gjorts möjligt via ett samarbete med kommunens bibliotek.

Vi tittar också på möjligheten med digitala samtalsvänner där vi i så fall skulle få jobba med kvalificerade volontärer. Även digital läxhjälp eller att stötta personer på socialförvaltningen som befinner sig i problematiska situationer kan bli aktuellt.

Det är inte nödvändigtvis alltid så att en person antingen är behövande eller volontär, utan man kan vara bägge kategorierna. En person med ryggproblem kanske inte kan handla mat själv men kan istället lära ut svenska till en nyanländ. Vi ser stora möjligheter med att skapa sådana synergieffekter framöver.

Blir det en fortsättning efter att pilotprojektet är över?

Det är ännu för tidigt att säga, vi ska utvärdera vid årsskiftet. Det har varit intressant att testa ett nytt sätt att organisera volontärer, och vi ser absolut att sådana här verktyg kan göra nytta även efter coronapandemin.

7 september 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Perstorp, Teams, Färgglada Molekyler I 3D

Perstorp sjösatte ERP på distans

12 maj 2021 digit

Kemikaliekoncernen Perstorp valde Teams som samarbetsverktyg när pandemin bredde ut sig. Det senaste året har det skånska storbolaget lyckats rulla ut ett helt nytt globalt affärssystem, och i flera länder helt på distans.

Google, Kontoret, Tom Kontorsstol Framför Ett Skrivbord I Ett Hem

Google vill ha tillbaka medarbetarna

7 maj 2021 digit

Google-anställda bör vara på kontoret tre dagar i veckan, med start i september i år. Det skriver CEO Sundar Pichai i ett mejl till sina medarbetare. 

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Vaccinpass Kivra

Vaccinpass i Kivra

27 apr 2021 digit

Personer som vaccineras mot covid-19 kommer att kunna få ett vaccinationsbevis i sin digitala brevlåda. Intyget som är specifikt för covid-19 har getts namnet Gröna beviset.

Distansskola 960640

Covid skapar nya skolbehov

27 apr 2021 digit

Pandemin har ökat skolans behov av beställarkompetens och det krävs mer digitala satsningar för att byta ut föråldrad teknik och minska det digitala gapet. Det visar en branschrapport från Swedish Edtech Industry. 

Bild Tagen Innifrån Sara Kulturhus Ut På Omgivningen

Smart från start i kulturhus

26 apr 2021 digit

När Sara kulturhus i Skellefteå invigs i september blir det världens högsta trähus. Byggnaden har det senaste inom it, en genomtänkt automation och för att skapa tillgänglighet för alla finns appen Min personliga vän. 

Moln Cio

Molnet trendar för CIO:er

26 apr 2021 digit

De globala investeringarna i publika moln kommer att öka med 23 procent i år och marknaden lär omsätta 332 miljarder dollar. Pandemin och en ändrad inställning bland CIO:er bidrar starkt till utvecklingen.

Vgr Covid19

VGR säkrar på distans

23 apr 2021 säkerhet

För att säkra distansarbetare under pandemin använder Västragötalandsregionen en ny VPN-tjänst och en multifaktor-lösning. Andra viktiga pusselbitar är molnet, krypterade hårddiskar och en SIEM-plattform som loggar vad användare utsätts för. 

Coopanställd Scannar Vara Med App

Coop scannar hållbarhet

15 apr 2021 digit

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.