Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tinder för hjälp

Handla Mat Helsingborg

Med en ny app kopplar Helsingborgs stad ihop volontärer med personer i behov av hjälp. Under coronapandemin får bland annat personer i riskgrupper hjälp med att låna böcker, hämta paket och handla mat. 

Vi vill ge alla helsingborgare möjligheten att engagera sig i sin stad och kunna hjälpa till direkt utan långa kvalificeringsprocesser. Här passar appen bra eftersom en av de stora nyttorna är snabbheten. Tidigare har ärenden behövs tas om hand av en samordnare, vilket kan vara väldigt tidskrävande. Nu är det självkoordinerande.

Ibland tar det bara några minuter från att en äldre person ansökt om hjälp till att ärendet blivit accepterat av en volontär, samtidigt som alla samordnare på kommunen egentligen bara behöver övervaka, säger Johan Hammar, projektledare för kommunala mikrotjänster, Helsingborgs stad.

Från början var tanken att Helsingborg skulle testa appen Nyby för volontärarbete under andra delen av 2020. Men när covid-19 kom till Sverige förändrades behovet snabbt vilket ledde till att man, som första svenska kommun, redan i mars lanserade appen offentligt i ett pilotprojekt på ett år. Sedan starten har Helsingborgs stad löst 100 uppdrag. 

Vi fick vända på hela steken, kicka igång direkt och lära oss efterhand. På samma sätt som under flyktingvågen 2015 såg vi direkt att många ville hjälpa till i kristider, vilket ledde till att vi snabbt fick uppemot 1 000 användare, ett antal som fortfarande gäller.  

Det har passat bra för oss som kommun att få möjlighet att analysera och bedöma ett system innan man köper in det på ordinarie basis.

Två sätt att få hjälp

De behövande kan numera be om hjälp på två sätt. Det första är att ladda ned appen och registrera vad man vill ha hjälp med, exempelvis handling eller att posta ett brev. En volontär anmäler sedan sitt intresse och de båda kommer överens om detaljer i en privat chatt.

Det går även att ringa till kommunens kontaktcenter och säga vad man vill ha hjälp med. Samordnaren på kommunen lägger då in uppdraget i appen, tar kontakt med volontären som accepterat uppdraget och ger ut telefonnumret till den behövande personen.

Johan Hammar

Johan Hammar, projektledare för kommunala mikrotjänster, Helsingborgs stad.

Vi kan se att de livslånga, lojala engagemangen inom volontärskap tenderar att försvinna allt mer. Istället ser vi ett behov av enkla, snabba insatser och här stämde appen överens bra. Speciellt nu under coronatider när många behöver hjälp med små ärenden.

Samarbete med biblioteken

Handla mat, hämta paket och posta brev är några av de vanligaste ärendena sedan starten. En nyhet är att volontärer även kan hämta och lämna böcker åt behövande personer, vilket gjorts möjligt via ett samarbete med kommunens bibliotek.

Vi tittar också på möjligheten med digitala samtalsvänner där vi i så fall skulle få jobba med kvalificerade volontärer. Även digital läxhjälp eller att stötta personer på socialförvaltningen som befinner sig i problematiska situationer kan bli aktuellt.

Det är inte nödvändigtvis alltid så att en person antingen är behövande eller volontär, utan man kan vara bägge kategorierna. En person med ryggproblem kanske inte kan handla mat själv men kan istället lära ut svenska till en nyanländ. Vi ser stora möjligheter med att skapa sådana synergieffekter framöver.

Blir det en fortsättning efter att pilotprojektet är över?

Det är ännu för tidigt att säga, vi ska utvärdera vid årsskiftet. Det har varit intressant att testa ett nytt sätt att organisera volontärer, och vi ser absolut att sådana här verktyg kan göra nytta även efter coronapandemin.

7 september 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

5 Män Med Olika Yrken

MS anpassar moln

1 mar 2021 digit

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Servicerobot

Boom för robotar

26 feb 2021 digit

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

Klocka 960640

126 000 hot/minut

25 feb 2021 säkerhet

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Plattor 960640

Covid hjälper plattor

11 feb 2021 digit

Marknaden för plattor gick upp med 18 procent under 2020. Ökningen är en följd av coronapandemin då många letade efter billigare alternativ till bärbara datorer.

Vaccin Corona

Facebooks antivaxx

10 feb 2021 digit

Facebook förbjuder vaccinmotståndares försök att sprida desinformation om covid-19. Bland annat är det inte tillåtet att skriva att coronavaccinet är farligare än viruset, att det är giftigt eller att vaccinet kan orsaka autism. 

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin.