Sajt med API:er

Sverige Flaggor Lite
Dataportal.se ska förbättra Sveriges förmåga att ta tillvara data som strategisk resurs. Via den nya sajten går det att söka, hitta och utforska data och inom kort även att söka API:er.

– I och med regeringsuppdraget kring öppna data fick Digg ett uppdrag att vidareutveckla den nationella dataportalen för att bli mer användarvänlig och funktionell. Arbetet pågår även fortsättningsvis löpande och från och med nästa vecka styr vi om trafiken, säger Kristine Ulander, strateg med fokus på öppna data på Digg.

Det nya namnet Sveriges dataportal ska på ett bättre sätt spegla den ökade ambitionen att kunna omfatta ett bredare spektrum av olika datamängder, från fler typer av organisationer. På portalen kommer det både finnas data som kan användas fritt samt med olika typer av villkor.

– Vi har förbättrat möjligheterna till att mer effektivt kunna söka, hitta och utforska data. Snart kan även användare börja söka efter API:er, något som tidigare inte har varit möjligt. Det har varit särskilt efterfrågat från mer avancerade användare och tjänsteutvecklare, säger Mattias Ekhem, informationsarkitekt på Digg.

I höst ska man i dataportalen även försöka höja förmågan för digital samverkan och ökad interoperabilitet.

– Digital samverkan behövs inom både teknik och semantik för att effektivt använda och utbyta data inom den offentliga förvaltningen likväl som till externa användare genom öppna data. På sikt ser vi att Sveriges dataportal spelar en viktig roll för ett mer effektivt informationsutbyte inom hela det digitala ekosystemet i Sverige, säger Mattias Ekhem.

Källa: Digg

21 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng