3D-printad tunga

Kvinna Sticker Ut Tunga Åt Sidan

En 3D-printad tunga som kan fungera som försökskanin i utvecklingen av både mat och munhygien. Det är vad forskarna bakom tungan hoppas på.

– Tack vare expertis från många olika forskningsområden har vi lyckats visa hur en 3D-printad silikonyta kan härma hur en tunga mekaniskt fungerar, på ett sätt som ingen lyckats med tidigare, säger Anwesha Sarkar, professor i kolloider och ytor, vid University of Leeds.

Mycket att tänka på

Forskarna från University of Leeds och University of Edinburgh hade en tuff uppgift med att ta vara på alla de intrikata delar som bygger upp vår tunga, med alltifrån smaklökar och salivproduktion, till hur ytan på en tunga ser ut med så kallade papiller, och hur elastisk den är.

Forskarna gjorde ingående analyser och av tungorna femton vuxna människor, där de bland annat kunde bekräfta tidigare forskning, attpapillerna, de små prickarna på tungan, är utspridda ganska slumpartat. Genom maskininlärning kunde forskarna sedan skriva ut prototyper med en 3D-skrivare. En utmaning handlade om att skapa en tunga som reagerade på väta på ett sätt som vår tunga gör.

3D Printad Tunga

Den 3d-printade tungan

– Sättet som vi har studerat och skapat ett material med dessa friktion- och smörjegenskaper är ett stort steg framåt i vårt forskningsfält, säger Anwesha Sarkar.

Mat och läkemedel

Förhoppningen på vad deras tunga ska kunna göra för forskningen är många. Det handlar dels om att på artificiell väg kunna undersöka kvaliteten på olika matvaror, dels om att hjälpa forskning kring muntorrhet, som drabbar 30 procent av vår äldre befolkning.  

– I slutändan hoppas vi att den ytan vi har konstruerat blir en viktig pusselbit för förståelsen av hur tungans biomekanik är avgörande för vår hur vi äter och pratar, säger Anwesha Sarkar, professor i kolloider och ytor, vid University of Leeds.

Källa: Scitechdaily

27 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Leeds university

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng