Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Snabbladd för elbilar

Elbilsparkering

Om Sverige ska ha 1 miljon elbilar 2030 så krävs det snabb och smart laddning av bilarna. En KTH-student kan ha knäckt koden och har tagit fram en lösning som har fått godkänt från Svenska kraftnät.

– Genom att skjuta upp laddningen av bilarna till exempel till klockan 23 på kvällen, när elförbrukningen är lägre och elen billigare, minskar laddningskostnaden med 10 till 20 procent, säger Jacob Dalton, som lanserade innovationen i sin masterexamen vid KTH. 

För att nå målet med 70 procent minskade utsläpp i transportsektorn 2030 räknar Vattenfall med att det krävs ungefär 1 miljon elbilar i Sverige. Av den orsaken är det viktigt att kunna reglera frekvensen i elnätet, därför att om alla bilar laddas samtidigt ställer det höga krav på elnätets kapacitet.

Tillgång och efterfrågan

Elkraftsystemet behöver en balans mellan tillgång och efterfrågan. I dagsläget är det kundernas efterfrågan som styr och tillgången på el som kontrolleras, men i och med att förnybar energi, exempelvis sol och vind, inte kan stängas av behöver man börja kontrollera efterfrågan istället. Det menar Jacob Dalton och det är här som hans examansarbete kommer in.

– Laddningen slås av och på automatiskt på ett optimerat och orkestrerat sätt för att stabilisera elnätet. Det här är en nyckelbit i pusslet för att åstadkomma 100 procent förnybar energi. Om vi ska nå dit måste vi göra just detta, kontrollera flexibel förbrukning. 

Förenklat kan man säga att lösningen går ut på att elbilsbatterierna laddas när tillgången på el är hög och laddningen stängs av när tillgången på el är låg. Laddningskonceptet lämpade sig väl för elbolaget Tibber som numera kör det skarpt mot kunder som vill minska sin elkonsumtion, och där Jacob Dalton nu arbetar. 

I dagsläget är det omkring 1 000 elkunders billaddare i mitten av Sverige som nyttjas samtidigt för att balansera elnätet. Laddningskostnaden kan bli ännu lägre om fler bilar ansluter sig.

Källa: KTH

9 september 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.