Ökat tryck på AI

Skor På Orange Bakgrund

Globala investeringar inom AI kommer att fördubblas de fyra kommande åren och gå från 50 miljarder dollar 2020 till 110 miljarder dollar 2024. Det anser analysföretaget IDC. 

AI kommer att vara en viktig del när organisationer går igenom sin digitala transformation och ska förbli konkurrenskraftiga i den digitala ekonomin. Den sammansatta årliga tillväxttakten, CAGR, för perioden 2019 till 2024 kommer att vara 20,1 procent. 

Två av de största drivkrafterna för att föra in AI är att kunna leverera en bättre kundupplevelse och att hjälpa de anställda att bli duktigare på sina jobb. 

Företag kommer att införa AI, inte bara för att de kan, utan för att de måste. Artificiell intelligens är det som kommer hjälpa företag att kunna vara agila och innovativa. De som blir AI-drivna kommer bland annat ha förmågan att konvertera data till kunskap, säger Ritu Jyoti, program vice president AI på IDC. 

Bank och detaljhandel är de branscher som kommer att investera mest pengar på AI-lösningar de kommande åren. I detaljhandeln kommer stort fokus ligga på en förbättrad kundupplevelse genom exempelvis chattbottar och verktyg som gör rekommendationer. Bank och finans kommer å sin sida att framförallt investera mycket pengar på bedrägerianalyser. 

För många branscher har covid-19 orsakat vissa förseningar vad gäller AI-implementationer. Andra har tänkt att inget ont som inte för något gott med sig, och sett en möjlighet att genom AI bli mer motståndskraftiga och agila på lång sikt. AI fortsätter att vara viktigt i återhämtningen från coronaviruset och kommer att hjälpa många företag att göra om eller förbättra framtida inkomstströmmar och verksamheter, säger Stacey Soohoo, research manager på IDC. 

Källa: IDC

1 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng