Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nyheter från Ignite

Pandemin satte fokus på säkra, digitala samarbeten och när Satya Nadella inledde Microsoft Ignite innehöll keynoten nyheter inom Azure och M365 men även en önskan att världens medarbetare ska arbeta på ett hälsosamt sätt och känna tillit till tekniken.

Text Fredrik Adolfsson Foto Microsoft 23 september 2020 digit

Nadella Flightsimulator

När Satya Nadella inledde Microsoft Ignite var tempot snabbt och budskapet att Microsoft är det enda bolaget i världen som har en komplett teknisk portfölj för att få alla att kunna växa via digital teknik. I denna portfölj ingår Azure, Github, Linkedin, Power Platform, Microsoft 365 och Dynamics 365.

Satya Nadella började med att visa den senaste versionen av Microsoft Flight Simulator. Att manuellt flyga över Taj Mahal, Förbjudna staden i Kina och Mount Rainier hade inte varit möjligt utan kraften i bland annat Azure AI och Bing Maps. Med nya Azure Orbital tar Microsoft även Azure-infrastrukturen upp i rymden vilket ska göra det möjligt för alla att få tillgång till satellitdata.

Azure är världens dator. Azure har nu datacenter i 61 regioner och finns tillgängligt i 140 länder, vilket är flest av alla leverantörer. Samma teknik som vi använt i Flight Simulator kan du använda för att ditt företag ska nå nya höjder. Med nya Azure Communication Services förenklar vi även kommunikationen i Azure, säger Satya Nadella, vd Microsoft.

När det var dags att prata Power Platform beskrev Satya Nadella plattformen som bryggan mellan professionella utvecklare och oss vanliga.

För att ge ett exempel på den senare kategorin visade Satya en film med en rektor i Washington, som har utvecklat en app via Power Platform för att få lärarnas scheman att matcha med säkerhetsriktlinjerna för covid-19. Istället för att frekvent uppdatera ett dokument kunde Power Automate automatisera processen för schemaläggning.

Skärmavbild 2020 09 23 Kl. 14.23.54

Under keynoten visade Aya Tange, Product Marketing Manager för Microsoft Teams, bland annat upp hur mötesdeltagare kan sitta bredvid varandra.

– Det här är ett bra exempel på att alla kan vara utvecklare och alla kan använda Power Platform. Nu finns även en ny integration mellan Github och Power Platform att testa i en förhandsvisning.

Samarbeta och må bra

Mest tid spenderade Satya Nadella med att prata om Microsoft 365. I en tid när många arbetar hemma är det verktyget för att lyckas. Här fokuserade Satya Nadella på samarbeten, inlärning och välmående.

Vad gäller samarbeten anser Satya att Teams är det enda verktyget som fokuserar på hela arbetsflödet, det vill säga före, under och efter möten.

Senare i år släpps en ny inlärningsapp i Teams som låter organisationer integrera utbildningsmaterial från Linkedin Learning in i samarbetsverktyget. Där kan chefer ge medarbetare tillgång till utbildningsmaterial och följa hur mycket som har blivit gjort.

Pandemin har även lett till allt tröttare videomöten och har även ökat antal personer med utbrändhet. Här kan Virtual Commutes ge struktur för arbetsdagen och appen Headspace hjälpa medarbetare att koppla av. 

Säkerhet på distans

Den nya eran med mycket distansarbete har även ökat behovet av säkerhet oavsett var man befinner sig, vilket då kräver en zero trust-arkitektur. Enligt Satya Nadella är Microsoft det enda företag som kan erbjuda integrerade helhetsfunktioner inom identitets- och säkerhetshantering samt efterlevnad.

Satya Nadella 696X392

Satya Nadella och Microsofts tekniska portfölj.

Microsoft analyserar mer än 8 biljoner säkerhetssignaler om dagen, vilket ger en insikt som kan skydda våra kunder, både små som stora. Vårt integrerade SIEM och XDR-verktyg, som går under varumärket Microsoft 365 Defender, ger skydd för identiteter, klienter, appar, mejl, IoT, infrastruktur och moln.

Och med det uppgraderade Compliance Manager ska det bli lätt att efterleva komplexa förordningar och regler, exempelvis GDPR, vilket är tillgängligt för alla M365-kunder.

Som avslutning av keynoten pratade Satya Nadella om behovet av tillit. Användare måste kunna lita på teknik i allmänhet och Microsoft i synnerhet, därför att nu är behovet av digital transformation större än någonsin.

För att lyckas behöver företag stärka sina anställda, främja en ny kultur av hybridarbete, utveckla affärsmodeller och engagera sina kunder på nya sätt. Vi har världens bredaste portfölj av lösningar och produkter för att hjälpa dem med detta.

Men vi har också ett enormt ansvar att säkerställa att tekniken vi bygger gynnar alla på planeten, inklusive själva planeten. Vårt syfte och våra handlingar måste alltid anpassas för att hjälpa till att lösa världens utmaningar, inte skapa nya.

Rekommenderad läsning

några av de nya ikonerna från microsoft.jpg

Nya Microsoft lanseras

3 jan 2019 digit

Microsoft Office-paketets ikoner har fått en ny stil för att spegla den moln- och plattformsoberoende resa bolaget befinner sig på.

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

kalmar-960640.jpg

Molnspan för Region Kalmar

20 nov 2019 digit

Region Kalmar läns stora utmaningar ligger kring mobilitet, moln och säkerhet. När regionen omvärldsbevakar så spanar man därför in hyperkonvergerat och lösningar rörande det hybrida molnet.

stenametall-klo.jpg

Stenas plan för Azure

15 jan 2020 digit

Stena Metall är i början av sin resa till Azure. Med det följer minskade hårdvaruinvesteringar, en bättre överblick över all data, ett annorlunda säkerhetstänk och en ökad flexibilitet. 

vindkraft-960640.jpg

Spåra el per timme

20 jan 2020 digit

Nu kan elanvändare få en ökad transparens av sin energianvändning. Microsofts och Vattenfalls lösning spårar förnybar el timme för timme, istället för på årsbaserad data.

gdpr-960640.jpg

GDPR-skydd i O365

6 feb 2019 säkerhet

En ny tjänst i Microsoft 365 ska göra det lättare att efterfölja alla kraven som dataskyddsförordningen GDPR innebär.

tjej-sjukhus-teams.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Teams vårdens bästa vän

5 jun 2019 it i vården

Det finns stora fördelar med att använda Teams i vården. Färre möten, bättre samarbeten och stora tidsbesparingar är några av fördelarna. Genom att integrera journalsystemen i verktyget kan även avvikelser upptäckas i tid och det här är bara början. Det menar Mathias Ekman på Microsoft. 

växjö.jpg
video

Växjö växer med Teams

18 jul 2019 digit

I Växjö har kommunen utbildat över 4000 medarbetare i hur de kan arbeta smartare efter förflyttningen till molnet och Office 365. Redan nu har verktyg som Flow och Forms varit centrala för att förenkla ärendehantering och med Teams samlas många av arbetsrutinerna under ett och samma tak. 

engbergsWEBB.jpg

Engbergs gör egna appar i Azure

6 nov 2017 digit

På familjeföretaget Engbergs Transportsystem ersätter appar allt mer av det administrativa arbetet. Plattformen är Azure och det mesta utvecklas internt.