Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nya Wikipedia

Wikipediabollen I Olika Vinklar

För första gången på över tio år ska Wikipedia få ett nytt utseende. Förhoppningen är att allt ska vara klart lagom till sajten firar 20-årsjubileum 2021.

– Innehållet på Wikipedia har växt snabbt, men utvecklingen av sajten har inte hållit jämna steg. Nu vill vi skapa en upplevelse som våra trogna användare kan kännas vid samtidigt som det ska vara intuitivt och lättanvänt för våra nya besökare, skriver Olga Vasileva, projektledare på Wikimedia Foundation.

50 miljoner artiklar

Sedan starten 2001 har Wikipedia växt till har över 50 miljoner artiklar och finns tillgänglig på nästa 300 språk. För första gången på tio år ska sajten nu genomgå en stor renovering och Olga Vasileva manar användare till att ha tålamod med att det kan dyka upp en del buggar och fel på vägen, med tanke på projektets omfattning.

Bland annat planerar stiftelsen att konfigurera om sin logotyp, förbättra sökfunktionaliteten, göra det möjligt att klicka bort informationen på vänstersidan och förbättra funktionen för språkförändring.

– Vi är stolta över att vara en reklamfri och återkommande källa, men navigationen på sajten kan kännas klumpig. Förhoppningen är att vi ska utvecklas på ett sätt att slutprodukten oomtvistligt känns som ett Wikimedia-projekt, skriver Olga Vasileva.

Klart under 2021

I dagsläget finns pilotprojekt på Wikipedia-sidor på bland annat hebreiska och portugisiska.

Förhoppningen är att förändringar ska börja rullas ut under 2021 och att samtliga ska vara standard för hela Wikipedia i slutet av 2021, då sajten har sitt 20-årsjubileum.

Källa: Wikimedia

30 september 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Bitcoin hotar Kinas miljö

8 april 2021

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

AI-musik av 27-klubben

8 april 2021

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Fass som app

7 april 2021

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Varning för Insta-hack

7 april 2021

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Bättre möten utan video

7 april 2021

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.