Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nya Wikipedia

För första gången på över tio år ska Wikipedia få ett nytt utseende. Förhoppningen är att allt ska vara klart lagom till sajten firar 20-årsjubileum 2021.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 30 september 2020 digit

Wikipediabollen I Olika Vinklar

– Innehållet på Wikipedia har växt snabbt, men utvecklingen av sajten har inte hållit jämna steg. Nu vill vi skapa en upplevelse som våra trogna användare kan kännas vid samtidigt som det ska vara intuitivt och lättanvänt för våra nya besökare, skriver Olga Vasileva, projektledare på Wikimedia Foundation.

50 miljoner artiklar

Sedan starten 2001 har Wikipedia växt till har över 50 miljoner artiklar och finns tillgänglig på nästa 300 språk. För första gången på tio år ska sajten nu genomgå en stor renovering och Olga Vasileva manar användare till att ha tålamod med att det kan dyka upp en del buggar och fel på vägen, med tanke på projektets omfattning.

Bland annat planerar stiftelsen att konfigurera om sin logotyp, förbättra sökfunktionaliteten, göra det möjligt att klicka bort informationen på vänstersidan och förbättra funktionen för språkförändring.

– Vi är stolta över att vara en reklamfri och återkommande källa, men navigationen på sajten kan kännas klumpig. Förhoppningen är att vi ska utvecklas på ett sätt att slutprodukten oomtvistligt känns som ett Wikimedia-projekt, skriver Olga Vasileva.

Klart under 2021

I dagsläget finns pilotprojekt på Wikipedia-sidor på bland annat hebreiska och portugisiska.

Förhoppningen är att förändringar ska börja rullas ut under 2021 och att samtliga ska vara standard för hela Wikipedia i slutet av 2021, då sajten har sitt 20-årsjubileum.

Källa: Wikimedia

Senaste nytt

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.

Bronsåldern i 3D

19 januari 2021

Nu kan du bli ägare till en bronsålderskniv och en exakt kopia av originalet som har hittats i Lugnarohögen i Laholm. Kniven är 3D-printad och är utvecklad i ett samarbetsprojekt mellan Fablab vid Högskolan i Halmstad och Laholms kommun.

Svenskt e-leg inom EU

19 januari 2021

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.