Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nya Wikipedia

För första gången på över tio år ska Wikipedia få ett nytt utseende. Förhoppningen är att allt ska vara klart lagom till sajten firar 20-årsjubileum 2021.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 30 september 2020 digit

Wikipediabollen I Olika Vinklar

– Innehållet på Wikipedia har växt snabbt, men utvecklingen av sajten har inte hållit jämna steg. Nu vill vi skapa en upplevelse som våra trogna användare kan kännas vid samtidigt som det ska vara intuitivt och lättanvänt för våra nya besökare, skriver Olga Vasileva, projektledare på Wikimedia Foundation.

50 miljoner artiklar

Sedan starten 2001 har Wikipedia växt till har över 50 miljoner artiklar och finns tillgänglig på nästa 300 språk. För första gången på tio år ska sajten nu genomgå en stor renovering och Olga Vasileva manar användare till att ha tålamod med att det kan dyka upp en del buggar och fel på vägen, med tanke på projektets omfattning.

Bland annat planerar stiftelsen att konfigurera om sin logotyp, förbättra sökfunktionaliteten, göra det möjligt att klicka bort informationen på vänstersidan och förbättra funktionen för språkförändring.

– Vi är stolta över att vara en reklamfri och återkommande källa, men navigationen på sajten kan kännas klumpig. Förhoppningen är att vi ska utvecklas på ett sätt att slutprodukten oomtvistligt känns som ett Wikimedia-projekt, skriver Olga Vasileva.

Klart under 2021

I dagsläget finns pilotprojekt på Wikipedia-sidor på bland annat hebreiska och portugisiska.

Förhoppningen är att förändringar ska börja rullas ut under 2021 och att samtliga ska vara standard för hela Wikipedia i slutet av 2021, då sajten har sitt 20-årsjubileum.

Källa: Wikimedia

Senaste nytt

AI läser döda språk

30 oktober 2020

En AI som kan dechiffrera utdöda språk skulle kunna öppna upp en värld av hittills okänd historia. Det är vad forskare vid MIT hoppas på.

Edge utmanar Chrome

29 oktober 2020

I ett försök att locka användare från Chrome och andra webbläsare testar Edge vertikala flikar, vilket bland annat ska göra det lättare att hantera ett stort antal flikar samtidigt.

Glasskoll på McD

29 oktober 2020

McBroken är namnet på appen som Rashiq Zahid utveckalde för att kunder ska kunna se om glassmaskinen på just deras McDonalds är trasig. Efter att appen varit live i 20 minuter i USA hade den 10 000 besökare. 

Premiär för Amazon

28 oktober 2020

Idag, den 28 oktober, slog Amazon upp dörrarna till sin svenska e-handel. Sajten har dock haft problem med det svenska språket och kritiken låter inte vänta på sig.

Nätfiske med Teams

28 oktober 2020

Upp till 50 000 Office 365-användare har blivit måltavla för en utbredd nätfiskeattack. Via mejl säger hackarna att du har missat en chatt i Microsoft Teams, men istället tar de dina inloggningsuppgifter. 

3D-printad tunga

27 oktober 2020

En 3D-printad tunga som kan fungera som försökskanin i utvecklingen av både mat och munhygien. Det är vad forskarna bakom tungan hoppas på.