Nya Wikipedia

Wikipediabollen I Olika Vinklar

För första gången på över tio år ska Wikipedia få ett nytt utseende. Förhoppningen är att allt ska vara klart lagom till sajten firar 20-årsjubileum 2021.

– Innehållet på Wikipedia har växt snabbt, men utvecklingen av sajten har inte hållit jämna steg. Nu vill vi skapa en upplevelse som våra trogna användare kan kännas vid samtidigt som det ska vara intuitivt och lättanvänt för våra nya besökare, skriver Olga Vasileva, projektledare på Wikimedia Foundation.

50 miljoner artiklar

Sedan starten 2001 har Wikipedia växt till har över 50 miljoner artiklar och finns tillgänglig på nästa 300 språk. För första gången på tio år ska sajten nu genomgå en stor renovering och Olga Vasileva manar användare till att ha tålamod med att det kan dyka upp en del buggar och fel på vägen, med tanke på projektets omfattning.

Bland annat planerar stiftelsen att konfigurera om sin logotyp, förbättra sökfunktionaliteten, göra det möjligt att klicka bort informationen på vänstersidan och förbättra funktionen för språkförändring.

– Vi är stolta över att vara en reklamfri och återkommande källa, men navigationen på sajten kan kännas klumpig. Förhoppningen är att vi ska utvecklas på ett sätt att slutprodukten oomtvistligt känns som ett Wikimedia-projekt, skriver Olga Vasileva.

Klart under 2021

I dagsläget finns pilotprojekt på Wikipedia-sidor på bland annat hebreiska och portugisiska.

Förhoppningen är att förändringar ska börja rullas ut under 2021 och att samtliga ska vara standard för hela Wikipedia i slutet av 2021, då sajten har sitt 20-årsjubileum.

Källa: Wikimedia

30 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng