Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Molnplugg i Gästrikland

Gävle och Sandviken startar utbildningar i ljuset av Microsofts datacenterbygge i regionen. Med it-bolagets stöd är kommunerna redo att satsa på efterfrågade molnkompetenser.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 1 juli 2020 digit

Tre Stolar Staplade Mot Ett Moln; Rosa Bakgrund

– När vi på Microsoft gör stora satsningar inom datacenter behöver vi samarbeta och utveckla den lokala kompetens. Därför är det oerhört glädjande att vi tillsammans med Gävle och Sandvikens kommun initierar utbildningsinsatser, säger Therese Treutiger, vice vd, Microsoft Sverige.

Microsoft i Gävleborg

För ungefär ett år sedan offentliggjorde Microsoft planerna på att bygga datacenter i Sandviken och Gävle, efter att bolaget köpt mark sex månader tidigare. Som ett led i det arbetet vill bolaget engagera hela regionen för att satsningen ska bli så lyckad som möjligt.

– Vi kommer under sommaren att dela med oss av delar av äldre datacenter för utbildningsinitiativen. Vi har haft samma arbetssätt på alla platser där vi byggt stora datacenter, både USA och Europa, och med ett lyckat resultat, säger Paul Englis, Principa Program Manager, Microsoft.

Polhemsskolans nya inriktning

För Gävle handlar det initialt om en ny datainriktning på ett av gymnasieprogrammen på Polhemsskolan med start redan i höst. Därefter är planen att succesivt utveckla och expandera utbildningen, beroende på Microsoft utbyggnad och branschens utveckling i stort.

Enligt branschorganisationen IT&Telekomföretagen kan det finnas ett underskott på 70 000 kompetenta medarbetare år 2022. Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun, anser att oavsett hur mycket arbetskraft som Microsoft kommer att behöva i regionen är det nya gymnasieutbildningen ett steg i rätt riktning.

– It-branschen i allmänhet, och molnbranschen i synnerhet, sticker ut som en framtidsbransch. Det finns ingen anledning att inte sätta upp rätt förutsättningar i Gävle för att inte möta de kommande behoven inom områden, säger Åsa Wiklund Lång.      

Högt söktryck

Sandvikens kommun kommer att komplettera med en vuxenutbildning, som både företag och privatpersoner kan vända sig till för vidareutbildning.

– Sandviken har alltid varit en modern industristad. Vi har ett nära samarbete med Sandvik och nu också med Microsoft. Vi kommer att starta en utbildning i slutet av augusti och intresset är stort. Vi hade 50 sökande till de 20 platserna, säger Peter Kärnström (S), kommunstyrelsens ordförande i Sandvikens kommun.

Rekommenderad läsning

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

många händer i luften som vinkar.jpg

Hejdå Office

7 apr 2020 digit

Office 365 ändras till Microsoft 365 för de flesta av Microsofts abonnemang. Anledningen är att Office-paketet idag omfattar mycket mer än de traditionella programmen Word, Excel och Powerpoint, som Office-namnet ofta förknippas med.

snip damgard.JPG
video

Joacim Damgard om Microsofts utveckling

24 okt 2016 ledarskap

Den 1 juni tillträdde Joacim Damgard som vd för Microsoft Sverige. Säkerhet, IoT och kundernas efterfrågan på molnlösningar driver efterfrågan. Och så avslöjar Joacim sin personliga favorit i MS-familjen.

snip anders olsson.JPG
video

Gävle kommun i behov av fokusskifte

23 sep 2016 ledarskap

Anders Olsson, it-utvecklingschef på Gävle kommun, vill inom kommunen se mer samarbete verksamheter emellan - på så sätt kan en bättre digital funktionalitet skapas. 

Axfood-ny.jpg

Kundnytta i fokus för Axfood

18 apr 2017 digit

Molnförflyttningar och tjänster som skapar en förbättrad kundupplevelse. Det är några av hållplatserna på den digitala resan som Axfood gör just nu.

moln.jpg
Voister förklarar

Hybridmoln

19 apr 2017 Voister förklarar

Vilken molnlösning som passar vilket företag varierar, men en lösning som allt fler väljer är hybrida moln. Så väljer du bästa mixen för ditt företag. 

kollgegacoach 960640.jpg
video

Gävle satsar på kollegacoacher

25 sep 2017 digit

Gävle kommun jobbar framgångsrikt med kollegacoacher i skolan och skulle gärna se att det sprider sig även till andra områden inom kommunen.

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

många människor med suddiga ansikten på en gata.jpg
video

Jakten på transparent säkerhet

27 aug 2018 säkerhet

Alla kommuner står inför samma utmaning inom säkerhet. Att hantera balansgången mellan att erbjuda enkla lösningar till sina medborgare, samtidigt som integriteten och säkerheten ska vara hög. Det menar Anders Olsson, CIO i Gävle kommun och Markus Bylund, strategichef för it och digitalisering i Uppsala kommun.