Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Molnplugg i Gästrikland

Gävle och Sandviken startar utbildningar i ljuset av Microsofts datacenterbygge i regionen. Med it-bolagets stöd är kommunerna redo att satsa på efterfrågade molnkompetenser.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 1 juli 2020 digit

Tre Stolar Staplade Mot Ett Moln; Rosa Bakgrund

– När vi på Microsoft gör stora satsningar inom datacenter behöver vi samarbeta och utveckla den lokala kompetens. Därför är det oerhört glädjande att vi tillsammans med Gävle och Sandvikens kommun initierar utbildningsinsatser, säger Therese Treutiger, vice vd, Microsoft Sverige.

Microsoft i Gävleborg

För ungefär ett år sedan offentliggjorde Microsoft planerna på att bygga datacenter i Sandviken och Gävle, efter att bolaget köpt mark sex månader tidigare. Som ett led i det arbetet vill bolaget engagera hela regionen för att satsningen ska bli så lyckad som möjligt.

– Vi kommer under sommaren att dela med oss av delar av äldre datacenter för utbildningsinitiativen. Vi har haft samma arbetssätt på alla platser där vi byggt stora datacenter, både USA och Europa, och med ett lyckat resultat, säger Paul Englis, Principa Program Manager, Microsoft.

Polhemsskolans nya inriktning

För Gävle handlar det initialt om en ny datainriktning på ett av gymnasieprogrammen på Polhemsskolan med start redan i höst. Därefter är planen att succesivt utveckla och expandera utbildningen, beroende på Microsoft utbyggnad och branschens utveckling i stort.

Enligt branschorganisationen IT&Telekomföretagen kan det finnas ett underskott på 70 000 kompetenta medarbetare år 2022. Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun, anser att oavsett hur mycket arbetskraft som Microsoft kommer att behöva i regionen är det nya gymnasieutbildningen ett steg i rätt riktning.

– It-branschen i allmänhet, och molnbranschen i synnerhet, sticker ut som en framtidsbransch. Det finns ingen anledning att inte sätta upp rätt förutsättningar i Gävle för att inte möta de kommande behoven inom områden, säger Åsa Wiklund Lång.      

Högt söktryck

Sandvikens kommun kommer att komplettera med en vuxenutbildning, som både företag och privatpersoner kan vända sig till för vidareutbildning.

– Sandviken har alltid varit en modern industristad. Vi har ett nära samarbete med Sandvik och nu också med Microsoft. Vi kommer att starta en utbildning i slutet av augusti och intresset är stort. Vi hade 50 sökande till de 20 platserna, säger Peter Kärnström (S), kommunstyrelsens ordförande i Sandvikens kommun.

Rekommenderad läsning

Brandbil

Hypereffektivt i Uppsala

7 dec 2020 digit

Uppsala kommun har satsat på VMware Cloud Foundation och hyperkonvergerade VxRail. Det har gett en ökad effektivisering och förenklat både livscykelhantering och support.

Publik Stolar
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

En Meditationshand

Jobba smart i Teams

29 sep 2020 digit

Under pandemin har Microsoft Teams varit en bidragande orsak till att många har kunnat arbeta och ha möten hemma. Nu presenterar Microsoft nya integrationer i Teams, både för smartare möten och för att försöka ge medarbetaren bättre förutsättningar att hantera sin vardag i det nya arbetslivet.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Färgglada Byggklossar

Quarkus 10x snabbare

12 maj 2020 digit

Lufthansa Technik minskade sina molnkostnader till en tredjedel efter att ha börjat använda Red Hats Quarkus. Lösningen är en av Red Hats senaste nyheter och riktar sig till alla som arbetar i containermiljöer.

 
många händer i luften som vinkar.jpg

Hejdå Office

7 apr 2020 digit

Office 365 ändras till Microsoft 365 för de flesta av Microsofts abonnemang. Anledningen är att Office-paketet idag omfattar mycket mer än de traditionella programmen Word, Excel och Powerpoint, som Office-namnet ofta förknippas med.