Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IoT med Mittnät

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Voister 29 september 2020 digit

Många kommuner står inför gemensamma utmaningar, så det vi testar i Karlstad kommer göra nytta även i exempelvis Kil och Årjäng. Alla projekt gör vi tillsammans med en verksamhet och fokuset ligger på direkt medborgarnytta, säger Henrik Holm, verksamhetskoordinator och affärsutvecklare på Mittnät.

Mittnät är ett samverkansbolag och en samling av nio kommuners öppna stadsnät i Sverige. Ett av bolagets senaste IoT-projekt rör badplatserna i Karlstads kommun, där man under sommaren med sensorers hjälp hade koll på temperatur och vattentjänligheten. Nu ligger mycket fokus på skola. Projektledare för IoT på Mittnät är Adamma Sallah.

De närmaste projekten handlar om IoT i skolan där man använder sensorer vid in- och utgångar för att mäta närvaro, temperatur, luftfuktighet och koldioxidnivå, och på så sätt ska både elever och lärares arbetsmiljö förbättras. Om det är dålig luft i lokalerna och elever exempelvis får ont i huvudet, ska det nu enkelt gå att analysera. Det kan annars vara svårt med sådana upplevelser, likaså med buller.

I och med covid-19 ökar även kraven på ventilation, nu kan vi direkt se om det behövs nya ventilationssystem, säger Adamma Sallah.

Smarta hundlatriner

Ett annat samhällsprojekt rör smarta hundbajstunnor som säger till när latrinen är full och behöver tömmas. Runt om i Karlstad testar Mittnät nyttan med 25 uppkopplade hundlatriner.

På så sätt får vi koll på när det är dags att tömma och vi kommer ifrån den schemalagda, ineffektiva hanteringen. Exempelvis under sommaren fylls tunnorna med mycket annat, vilket gör att hundbajset lätt hamnar bredvid. Nu när vi kan tömma med statistikens hjälp ska vi slippa det.

Framöver ska vi även testa att koppla upp frivilliga medborgares personliga soptunnor. Där kan de regelbundet ställa in och ändra hur ofta de vill få sina sopor hämtade. Det är ett av våra stora projekt som kommer köras under 2021, säger Henrik Holm.

Adamma Sallahs och Henrik Holms tips för kommuner att lyckas med IoT.

  1. Kommuner konkurrerar inte, så ta kontakt med någon som kommit lite längre. Var inte rädd för att ta hjälp.
  2. Fokusera på kundnytta snarare än teknik. Försök att se framför dig den exakta nyttan för medborgarna.
  3. Våga ge dig in i det och våga misslyckas. Då får du erfarenhet.
  4. Bolla ständigt nya idéer med dina medarbetare. Få dem att känna sig involverade i hela processen, engagemang är superviktigt om det ska bli bra i slutändan.
Kommuner Mittnät

Om Mittnät

De nio kommunerna i Mittnät är Karlstad, Arvika, Åmål, Forshaga, Hammarö, Munkfors, Vansbro, Kil och Årjäng.

Rekommenderad läsning

fet-snorojning-pa-vagen.jpg

Bättre vägunderhåll med IoT

11 apr 2018 digit

Miljontals kronor kommer att kunna sparas för drift och underhåll av Sveriges vägar. Det menar Svevia som utvecklar en digital lösning med data från bland annat vägsensorer och uppkopplade fordon.

pitea-iot-960640.jpg

Ett smartare PI(o)Teå

8 jan 2019 digit

PiteEnergi har investerat i ett IoT-nät baserat på LoRa. Detta ska bland annat ge möjligheten att jobba smartare och säkerställa leveranskapacitet genom att agera mer proaktivt. Tanken är också att det på sikt kan leda till helt nya tjänster.

världens störstsa dalahest i avesta med ett barn som lutar sig på den2.jpg

Avesta andas IoT-luft

27 nov 2018 digit

Avesta kommun är inne i en förändringsfas som ska förbättra alltifrån inandningsluften i skolorna, tryggheten för de äldre och servicen inifrån kommunhuset. 

ett grönt fält med berg i bakgrunden med en kossa i förgrunden som tittar in i kameran2.jpg

Så blir syd smart

14 jan 2019 digit

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till fiber. I Skåne och Blekinge samarbetar regionerna för att nå målen, bland annat via projektet Det smarta samhället och demar senaste tekniken i en butiksgalleria i Kristianstad.

grön gammeldags vattenpump.jpg

När din kran blir smart

4 feb 2019 digit

Genom samarbete med Telia tar FM Mattsson köks- och badrumsblandare till nästa nivå. Med smarta kranar kan vattnet på skolorna hållas renare och äldre kan få en tryggare vardag.

fett-med-sno-pa-tak.jpg

Snöfritt med IoT

20 feb 2019 digit

Med sensorer kopplade till molnet kan fastighetsägare planera snöröjningen av tak och sänka kostnaderna för beställningar med kort framförhållning.

kalmar-industri.jpg

Testa IoT i Kalmar

9 apr 2019 digit

Nu kan studenter och andra boende i Kalmar testa sina idéer inom IoT via öppna Lorawan-gateways. Det är ett samarbete mellan Kalmar Energi och Linnéuniversitet och förhoppningen är att det ska leda till flera konkurrenskraftiga lösningar för industrin.

skidor-branas.jpg

Skidor utan köer

12 feb 2020 digit

Skidanläggningskoncernen Branäsgruppen använder sig numera av en app som har minskat både köerna och andelen stressade besökare. Nästa steg är att undersöka om liftkortet kan ersättas av mobilen. 

blå luftfuktighetsmätare mot röd bakgrund.jpg
video

Skellefteås IoT-satsning

11 dec 2019 it i skolan

Från robotar i klassrummet till sensorer som mäter lärarnas rörelser under lektionen. Skellefteå kommun ser nyttan med smarta digitala lösningar i undervisningen. Nästa steg är att mäta vilka vinster skolan gör med den nya tekniken.